Pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 389 kcal
- 5 szt. jaj (L)
- 683 kcal
- 250 g twarożku kanapkowo-sernikowego
- 1 kcal
- 1 szt. ogórków konserwowych
- 132 kcal
- 120 g tuńczyka (stek z kroplą sosu własnego)
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli czerwonej
- 47 kcal
- 1 szt. papryki słodkiej czerwonej
- 372 kcal
- 110 g majonezu lekkiego
- 32 kcal
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 31 kcal
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 5 kcal
- 0,5 pęczka koperku
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- papryka słodka (mielona)
- 765 kcal
- 4 szt. bajgli z makiem
Cały przepis ma:
- 2472 kcal
- 133 g węgli
- 115 g białka
- 148 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi ok. 960 g pasty.
Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Dodać mielony twaróg półtłusty/tłusty (np. Wieluń lub Piątnica) i dokładnie wymieszać. - Dołożyć dużego ogórka konserwowego startego na tarce na małych oczkach.
- Następnie dodać tuńczyka odsączonego z zalewy, pokrojoną w drobną kostkę połowę małej czerwonej cebuli oraz słodką czerwoną paprykę.
- Dodać majonez, musztardę francuską, koncentrat pomidorowy, posiekany koperek oraz przyprawy (szczyptę soli, pieprzu, słodkiej papryki).
- Bajgle z makiem przekroić na pół, podsmażyć na suchej patelni. Na podpieczone bajgle nałożyć pastę.