Pieczona pierś z indyka z kopytkami i buraczkami z chrzanem

Jedna porcja ma:

Kalorie 695kcal
Węglowodany 79 g węgli
Białko 60 g białka
Tłuszcze 15 g tłuszczu
4 porcje

Indyk

808 kcal
800 g filetu z piersi indyka
-
0,5 łyżeczki soli himalajskiej
-
0,3 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
29 kcal
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
-
1 łyżeczka papryki ostrej (mielonej)
-
1 łyżka suszonego majeranku
6 kcal
1 łyżka suszonej kolendry
15 kcal
2 ząbki czosnku
257 kcal
35 g masła

Kopytka

385 kcal
500 g ziemniaków
554 kcal
160 g mąki pszennej typ 450
120 kcal
35 g mąki ziemniaczanej
78 kcal
1 szt. jaj (L)
147 kcal
1 łyżka masła
16 kcal
0,5 szt. cebuli

Buraczki z chrzanem

241 kcal
650 g gotowanych buraków
102 kcal
100 g chrzanu tartego (w słoiku)
20 kcal
1 łyżeczka cukru
2 kcal
2 łyżeczki octu winnego z białego wina
-
sól himalajska

Cały przepis ma:

  • 2778 kcal
  • 316 g węgli
  • 242 g białka
  • 61 g tłuszczu
  1. Pieczona pierś z indyka:
    Mięso z indyka umyć i osuszyć.
  2. W miseczce wymieszać przyprawy: sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, suszony majeranek, suszoną kolendrę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Natrzeć mięso przyprawami. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
  3. Piekarnik nagrzać do 180°C (opcja z termoobiegiem).
  4. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać plasterki masła. Zamknąć rękaw i zrobić niewielkie nacięcia w kilku miejscach.
    Całość wstawić do piekarnika na ok. godzinę.
  5. Wyjąć upieczonego indyka, odstawić na ok. 8 minut i po tym czasie pokroić.

    Do miseczki zlać sos z pieczenia.
    Mięso przed podaniem polać sosem.
  6. Kopytka:
    Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (gotować przez ok. 25-30 minut lub do miękkości), odcedzić, utłuc i ostudzić.
  7. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić na jednolite, delikatne ciasto.
  8. Stolnicę podsypać mąką.
    Odrywać porcje ciasta, formować wałki (szerokie na ok. 2,5 cm) i delikatnie je spłaszczyć. Odcinać nożem kopytka.
  9. Zagotować duży garnek z osoloną wodą.
    Kopytka wrzucać partiami do gotującej się wody. Gotować przez ok. 1 minutę od wypłynięcia.

    Wyławiać łyżką cedzakową.
  10. Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na maśle. Wymieszać z kopytkami.
  11. Buraczki z chrzanem (ćwikła):
    Około 750 g buraków (razem z łupiną, bez obierania) dokładnie umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować (gotować przez ok. godzinę lub do miękkości). Przestudzić, obrać i następnie zetrzeć na tarte o drobnych oczkach.
  12. Dodać chrzan, cukier, ocet i sól. Wymieszać i schłodzić w lodówce.
  • Pieczona pierś z indyka z kopytkami i buraczkami z chrzanem
  • dodatkowy obraz dla Pieczona pierś z indyka z kopytkami i buraczkami z chrzanem

Pieczona pierś z indyka z kopytkami i buraczkami z chrzanem

Jedna porcja ma:

Kalorie 695kcal
Węglowodany 79 g węgli
Białko 60 g białka
Tłuszcze 15 g tłuszczu