Pieczona pierś z indyka z kopytkami i buraczkami z chrzanem
Jedna porcja ma:
4
porcje
Indyk
- 808 kcal
- 800 g filetu z piersi indyka
- -
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- -
- 0,3 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
- 29 kcal
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- -
- 1 łyżeczka papryki ostrej (mielonej)
- -
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 6 kcal
- 1 łyżka suszonej kolendry
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- 257 kcal
- 35 g masła
Kopytka
- 385 kcal
- 500 g ziemniaków
- 554 kcal
- 160 g mąki pszennej typ 450
- 120 kcal
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli
Buraczki z chrzanem
- 241 kcal
- 650 g gotowanych buraków
- 102 kcal
- 100 g chrzanu tartego (w słoiku)
- 20 kcal
- 1 łyżeczka cukru
- 2 kcal
- 2 łyżeczki octu winnego z białego wina
- -
- sól himalajska
Cały przepis ma:
- 2778 kcal
- 316 g węgli
- 242 g białka
- 61 g tłuszczu
- Pieczona pierś z indyka:
Mięso z indyka umyć i osuszyć. - W miseczce wymieszać przyprawy: sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, suszony majeranek, suszoną kolendrę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Natrzeć mięso przyprawami. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. - Piekarnik nagrzać do 180°C (opcja z termoobiegiem).
- Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać plasterki masła. Zamknąć rękaw i zrobić niewielkie nacięcia w kilku miejscach.
Całość wstawić do piekarnika na ok. godzinę. - Wyjąć upieczonego indyka, odstawić na ok. 8 minut i po tym czasie pokroić.
Do miseczki zlać sos z pieczenia.
Mięso przed podaniem polać sosem. - Kopytka:
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (gotować przez ok. 25-30 minut lub do miękkości), odcedzić, utłuc i ostudzić. - Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić na jednolite, delikatne ciasto.
- Stolnicę podsypać mąką.
Odrywać porcje ciasta, formować wałki (szerokie na ok. 2,5 cm) i delikatnie je spłaszczyć. Odcinać nożem kopytka. - Zagotować duży garnek z osoloną wodą.
Kopytka wrzucać partiami do gotującej się wody. Gotować przez ok. 1 minutę od wypłynięcia.
Wyławiać łyżką cedzakową. - Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na maśle. Wymieszać z kopytkami.
- Buraczki z chrzanem (ćwikła):
Około 750 g buraków (razem z łupiną, bez obierania) dokładnie umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować (gotować przez ok. godzinę lub do miękkości). Przestudzić, obrać i następnie zetrzeć na tarte o drobnych oczkach. - Dodać chrzan, cukier, ocet i sól. Wymieszać i schłodzić w lodówce.