Pikantne klopsiki z ryżem
Jedna porcja ma:
739kcal
99 g węgli
49 g białka
17 g tłuszczu
2
porcje
Klopsiki
- 302 kcal
- 360 g polędwiczek z indyka
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli
- 7 kcal
- 1 ząbek czosnku
- 8 kcal
- 1 szt. papryki chili
- -
- 0,3 łyżeczki imbiru (mielonego)
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 63 kcal
- 1 szt. żółtek (rozmiar L)
- 32 kcal
- 1 łyżeczka sezamu
- 90 kcal
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sos
- 48 kcal
- 1 łyżka cukru trzcinowego drobnego, nierafinowanego
- 15 kcal
- 2 łyżki sosu sojowego
- -
- 1 łyżka octu ryżowego 3%
- -
- 1,3 łyżki wody
- 4 kcal
- 0,3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ryż z warzywami
- 730 kcal
- 200 g ryżu parboiled z dzikim
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli czerwonej
- 32 kcal
- 0,5 szt. papryki czerwonej
- 4 kcal
- 15 g marchwi
- 66 kcal
- 12 g orzechów nerkowca
- 45 kcal
- 0,5 łyżki oleju rzepakowego
Cały przepis ma:
- 1479 kcal
- 197 g węgli
- 98 g białka
- 35 g tłuszczu
- Rozgrzać suchą patelnię, podprażyć sezam i odłożyć.
Podobnie podprażyć łyżkę posiekanych orzechów nerkowca i odłożyć. - Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać pół łyżki oleju, zeszklić połowę małej cebuli pokrojonej w piórka, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i paski marchewki, smażyć przez 2 minuty. Odłożyć na talerz. - Mięso zmielić razem z cebulą i czosnkiem. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chili, doprawić imbirem, solą i pieprzem. Dodać żółtko i wszystko dokładnie wymieszać.
- Dłonie zwilżyć w zimnej wodzie i uformować 10 klopsików (po ok. 43 g każdy).
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, ułożyć klopsiki i smażyć z każdej strony na złoty kolor, łącznie przez ok. 15 minut. Po tym czasie, patelnię przykryć pokrywką i mięso smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
- W międzyczasie w miseczce wymieszać cukier, sos sojowy, ocet ryżowy i łyżkę wody.
- Ściągnąć pokrywkę z patelni, wlać sos. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżeczką wody i całość wymieszać. Doprowadzić sos do wrzenia i następnie gotować przez ok. 2 minuty, aż stężeje. Klopsiki wymieszać z sosem.
- Na talerz przełożyć ryż, na wierzch ułożyć warzywa i posypać orzechami nerkowca. Podawać z klopsikami obtoczonymi w sosie i posypanymi sezamem.