Pikantne klopsiki z ryżem

Jedna porcja ma:

Kalorie 739kcal
Węglowodany 99 g węgli
Białko 49 g białka
Tłuszcze 17 g tłuszczu
2 porcje

Klopsiki

302 kcal
360 g polędwiczek z indyka
16 kcal
0,5 szt. cebuli
7 kcal
1 ząbek czosnku
8 kcal
1 szt. papryki chili
-
0,3 łyżeczki imbiru (mielonego)
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
63 kcal
1 szt. żółtek (rozmiar L)
32 kcal
1 łyżeczka sezamu
90 kcal
1 łyżka oleju rzepakowego

Sos

48 kcal
1 łyżka cukru trzcinowego drobnego, nierafinowanego
15 kcal
2 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżka octu ryżowego 3%
-
1,3 łyżki wody
4 kcal
0,3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Ryż z warzywami

730 kcal
200 g ryżu parboiled z dzikim
16 kcal
0,5 szt. cebuli czerwonej
32 kcal
0,5 szt. papryki czerwonej
4 kcal
15 g marchwi
66 kcal
12 g orzechów nerkowca
45 kcal
0,5 łyżki oleju rzepakowego

Cały przepis ma:

  • 1479 kcal
  • 197 g węgli
  • 98 g białka
  • 35 g tłuszczu
  1. Rozgrzać suchą patelnię, podprażyć sezam i odłożyć.
    Podobnie podprażyć łyżkę posiekanych orzechów nerkowca i odłożyć.
  2. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Na patelni rozgrzać pół łyżki oleju, zeszklić połowę małej cebuli pokrojonej w piórka, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i paski marchewki, smażyć przez 2 minuty. Odłożyć na talerz.
  3. Mięso zmielić razem z cebulą i czosnkiem. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chili, doprawić imbirem, solą i pieprzem. Dodać żółtko i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Dłonie zwilżyć w zimnej wodzie i uformować 10 klopsików (po ok. 43 g każdy).
  5. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, ułożyć klopsiki i smażyć z każdej strony na złoty kolor, łącznie przez ok. 15 minut. Po tym czasie, patelnię przykryć pokrywką i mięso smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
  6. W międzyczasie w miseczce wymieszać cukier, sos sojowy, ocet ryżowy i łyżkę wody.
  7. Ściągnąć pokrywkę z patelni, wlać sos. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżeczką wody i całość wymieszać. Doprowadzić sos do wrzenia i następnie gotować przez ok. 2 minuty, aż stężeje. Klopsiki wymieszać z sosem.
  8. Na talerz przełożyć ryż, na wierzch ułożyć warzywa i posypać orzechami nerkowca. Podawać z klopsikami obtoczonymi w sosie i posypanymi sezamem.
  • obiad
  • indyk
  • ryz
  • warzywa
  • mieso
  • klopsiki
  • Pikantne klopsiki z ryżem

Pikantne klopsiki z ryżem

Jedna porcja ma:

Kalorie 739kcal
Węglowodany 99 g węgli
Białko 49 g białka
Tłuszcze 17 g tłuszczu