Pikantny kurczak z orzechami nerkowca i makaronem z fasoli mung
Jedna porcja ma:
3
porcje
Składniki
- 289 kcal
- 80 g makaronu z fasoli mung
- 594 kcal
- 600 g filetu z kurczaka
- -
- sól morska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 3 kcal
- 0,3 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli czerwonej
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli białej
- 16 kcal
- 2 szt. papryki chili
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- 270 kcal
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 442 kcal
- 80 g orzechów nerkowca
- 27 kcal
- 2,5 łyżki sosu do sushi i sashimi
- 2 kcal
- 1 szczypta cukru
- 16 kcal
- 0,5 łyżeczki sezamu
- 4 kcal
- 15 g zielonych pędów cebuli
Cały przepis ma:
- 1725 kcal
- 119 g węgli
- 151 g białka
- 76 g tłuszczu
- Makaron namoczyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Filety z kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić szczyptą soli, pieprzem i pikantną przyprawą.
Cebule pokroić w piórka, chili pokroić w paseczki, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. - Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać orzechy i podprażyć. Zrumienione orzechy zdjąć z patelni (olej zostawić na patelni) i odłożyć do miseczki.
Na patelnię dodać łyżkę oleju, pokrojone cebulki i zeszklić. Dodać czosnek, chwilę podsmażyć. Następnie wrzucić papryczki i jeszcze chwilę razem podsmażyć. Zdjąć z patelni i odłożyć. - Na patelnię dodać trzecią łyżkę oleju i na większym ogniu podsmażyć kawałki kurczaka.
Wlać sos, dodać szczyptę cukru, podsmażone warzywa, namoczony i odcedzony makaron sojowy oraz orzechy, wymieszać. Podsmażać jeszcze przez ok. 2 minuty. - Posypać sezamem, posiekaną zieloną cebulką.