Pizza na spodzie z cukinii

Jedna porcja ma:

Kalorie 403kcal
Węglowodany 27 g węgli
Białko 28 g białka
Tłuszcze 22 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

98 kcal
650 g cukinii
78 kcal
1 szt. jaj (L)
306 kcal
1 szt. mozzarelli
-
zioła prowansalskie
138 kcal
40 g mąki pszennej typ 450
86 kcal
20 g parmezanu
101 kcal
30 g kiełbasy salami

Cały przepis ma:

  • 807 kcal
  • 53 g węgli
  • 56 g białka
  • 43 g tłuszczu
  1. Piekarnik nagrzać do 230°C.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. 2 niewielkie cukinie umyć i zetrzeć (razem ze skórką) na tarce o drobnych/średnich oczkach. Odłożyć na ok. 10 minut i bardzo mocno odcisnąć.
  3. Do miski dodać odciśniętą cukinię, jajko, poszarpaną 1/4 kulki mozzarelli, ok. 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem.
  4. Uformować prostokąt o grubości nie większej niż 0,5 cm.
  5. Piec ok. 15-20 minut, do momentu aż brzegi będą złocisto-brązowe.
  6. Przygotować nowy arkusz papieru do pieczenia. Ciasto cukiniowe wyjąć z piekarnika i delikatnie przewrócić na arkusz, tak aby odwrócić je spodem do góry.
  7. Na wierzchu ułożyć resztę poszarpanej mozzarelli, starty parmezan i salami.
    Temperaturę piekarnika obniżyć do 220°C i piec jeszcze przez 8-10 minut, aż ser się rozpuści i zacznie rumienić.
  • Pizza na spodzie z cukinii
  • dodatkowy obraz dla Pizza na spodzie z cukinii
  • dodatkowy obraz dla Pizza na spodzie z cukinii

Pizza na spodzie z cukinii

Jedna porcja ma:

Kalorie 403kcal
Węglowodany 27 g węgli
Białko 28 g białka
Tłuszcze 22 g tłuszczu