Placki z cukinii

Jedna porcja ma:

Kalorie 119kcal
Węglowodany 16 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 3 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

80 kcal
530 g cukinii
16 kcal
0,5 szt. cebuli
211 kcal
60 g mąki tortowej orkiszowej typ 450
-
0,3 łyżeczki soli himalajskiej
-
pieprz czarny (mielony)
156 kcal
2 szt. jaj (L)
15 kcal
2 łyżki mleka 2%

Do smażenia

-
olej rzepakowy

Cały przepis ma:

  • 477 kcal
  • 63 g węgli
  • 31 g białka
  • 13 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wychodzi 16 placuszków.

    Umyć dwie niewielkie cukinie, odciąć końce i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ze skórką). Odcisnąć sok z cukinii.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. W misce wymieszać mąkę z solą i pieprzem.
  4. Do miseczki wbić jajka, roztrzepać trzepaczką i wlać do mąki. Całość wymieszać na gładką, jednolitą masę.
    Dodać mleko i ponownie wymieszać trzepaczką.
  5. Do masy dodać cebulę i odciśniętą cukinię. Wymieszać łyżką.
    Można również dodać np. posiekany koperek.
  6. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce masy na jednego placka. Zrumienić z obu stron.
    Przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć placuszki z tłuszczu.
  • Placki z cukinii
  • dodatkowy obraz dla Placki z cukinii

Placki z cukinii

Jedna porcja ma:

Kalorie 119kcal
Węglowodany 16 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 3 g tłuszczu