Placki z kiełbasą, serem i warzywami
Jedna porcja ma:
7
porcji
Składniki
- 234 kcal
- 3 szt. jaj (L)
- 686 kcal
- 200 g sera żółtego radamer
- 34 kcal
- 200 g pieczarek
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 16 kcal
- 1 szt. marchwi
- 437 kcal
- 170 g kiełbasy podwawelskiej
- 172 kcal
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 588 kcal
- 170 g mąki pszennej typ 450
- -
- 240 g wody
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- przyprawa do pizzy
Do smażenia
- -
- olej rzepakowy
Cały przepis ma:
- 2198 kcal
- 189 g węgli
- 124 g białka
- 107 g tłuszczu
- Z podanych proporcji wychodzi 28 sztuk placuszków.
Do dużej miski dodać po kolei wszystkie składniki:
- jajka,
- ser żółty starty na drobnych oczkach,
- pieczarki starte na drobnych oczkach,
- cebulę pokrojoną w drobną kostkę,
- marchew startą na drobnych oczkach,
- kiełbasę pokrojoną na drobne kawałki,
- mąkę ziemniaczaną,
- mąkę pszenną,
- wodę.
Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą do pizzy (lub według uznania oregano, bazylią, suszoną cebulą, czosnkiem granulowanym, rozmarynem, tymiankiem i natką pietruszki).
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej.
Nakładać po łyżce masy na jednego placuszka i smażyć z obu stron do zrumienienia (jak placki ziemniaczane).