Placki ziemniaczane z gulaszem

Jedna porcja ma:

Kalorie 400kcal
Węglowodany 44 g węgli
Białko 39 g białka
Tłuszcze 10 g tłuszczu
7 porcji

Gulasz

90 kcal
1 łyżka oliwy z oliwek
859 kcal
850 g filetu z piersi indyka
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
294 kcal
2 łyżki masła
63 kcal
2 szt. cebuli
7 kcal
1 ząbek czosnku
-
1 łyżeczka papryki ostrej (mielonej)
-
3 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
-
liść laurowy
-
ziele angielskie (całe)
31 kcal
1 szt. ekologicznej kostki rosołowej drobiowej
-
700 g wody
51 kcal
300 g pieczarek
-
natka pietruszki (suszona)
129 kcal
2 szt. papryki czerwonej
52 kcal
2 łyżki koncentratu pomidorowego
53 kcal
1 łyżka mąki tortowej orkiszowej typ 450
-
0,5 szklanki wody

Placki ziemniaczane

770 kcal
1000 g ziemniaków
63 kcal
2 szt. cebuli
156 kcal
2 szt. jaj (L)
158 kcal
3 łyżki mąki tortowej orkiszowej typ 450
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
-
majeranek (otarty)
23 kcal
3 łyżki mleka 2%

Do smażenia

-
olej rzepakowy

Dodatkowo

-
koperek

Cały przepis ma:

  • 2797 kcal
  • 306 g węgli
  • 270 g białka
  • 70 g tłuszczu
  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać mięso, doprawić je solą oraz pieprzem i dokładnie podsmażyć, co jakiś czas mieszając.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojone w kosteczkę cebule i je lekko zrumienić. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażyć.
    Składniki przełożyć do garnka z mięsem.
  4. Mięso doprawić papryką ostrą i słodką. Dodać jeden liść laurowy i 3 ziela angielskie.
  5. Kostkę rosołową rozpuścić w 700 g wrzącej wody. Bulion wlać do garnka i całość zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 1 h, do momentu aż mięso będzie odpowiednio miękkie.
  6. W międzyczasie, na patelni rozgrzać kolejną łyżkę masła, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić solą i je zrumienić. Na koniec dodać pieprz i natkę pietruszki.
    Następnie dodać pokrojone w paski papryki i podsmażyć przez 1 minutę.
    Składniki przełożyć do garnka.
  7. Pod koniec do gulaszu dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
    Łyżkę mąki wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody i przelać do gulaszu. Wymieszać i zagotować.
  8. Ziemniaki zetrzeć razem z cebulami. Odlać nadmiar wody.
    Dodać pozostałe składniki - jajka, mąkę, sól, pieprz, jedną łyżkę majeranku, mleko. Dokładnie wymieszać.

    Na patelni rozgrzać olej, nakładać po ok. 2 łyżki masy ziemniaczanej na placek. Wyrównać. Smażyć z obu stron na złoty kolor (placki przewracać za pomocą łopatek).

    Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia tłuszczu.

    Z podanej porcji wychodzi 14 placków ziemniaczanych.
  9. Na talerz nałożyć usmażony placek ziemniaczany, gulasz i przykryć drugim plackiem. Posypać z wierzchu koperkiem.
  • obiad
  • indyk
  • mieso
  • gulasz
  • ziemniaki
  • placekziemniaczany
  • Placki ziemniaczane z gulaszem

Placki ziemniaczane z gulaszem

Jedna porcja ma:

Kalorie 400kcal
Węglowodany 44 g węgli
Białko 39 g białka
Tłuszcze 10 g tłuszczu