Puree z dyni

Jedna porcja ma:

Kalorie 235kcal
Węglowodany 65 g węgli
Białko 11 g białka
Tłuszcze 3 g tłuszczu
1 porcja

Składniki

235 kcal
1 szt. dyni

Cały przepis ma:

  • 235 kcal
  • 65 g węgli
  • 11 g białka
  • 3 g tłuszczu
  1. Dynię umyć, osuszyć, pokroić (razem ze skórą) na ćwiartki. Wydrążyć łyżką miękki środek z pestkami. Następnie dynię pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć kawałki dyni skórą do dołu.
    Piec ok. 40-50 minut, w zależności od wielkości dyni. Miąższ powinien być miękki, należy to sprawdzić wbijając widelec.
    Dynię wyjąć i ostudzić.
  4. Miąższ wydrążyć łyżką, skórki wyrzucić. Zblendować go na gładki mus.
    Puree można zamrozić.
  • dynia
  • pureezdyni
  • Puree z dyni

Puree z dyni

Jedna porcja ma:

Kalorie 235kcal
Węglowodany 65 g węgli
Białko 11 g białka
Tłuszcze 3 g tłuszczu