Puree z dyni
Jedna porcja ma:
235kcal
65 g węgli
11 g białka
3 g tłuszczu
1
porcja
Składniki
- 235 kcal
- 1 szt. dyni
Cały przepis ma:
- 235 kcal
- 65 g węgli
- 11 g białka
- 3 g tłuszczu
- Dynię umyć, osuszyć, pokroić (razem ze skórą) na ćwiartki. Wydrążyć łyżką miękki środek z pestkami. Następnie dynię pokroić na mniejsze kawałki.
- Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć kawałki dyni skórą do dołu.
Piec ok. 40-50 minut, w zależności od wielkości dyni. Miąższ powinien być miękki, należy to sprawdzić wbijając widelec.
Dynię wyjąć i ostudzić. - Miąższ wydrążyć łyżką, skórki wyrzucić. Zblendować go na gładki mus.
Puree można zamrozić.