Puszysty sernik z musem czekoladowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 723kcal
Węglowodany 49 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 54 g tłuszczu
16 porcji

Spód

960 kcal
190 g piegusków z kawałkami czekolady mlecznej i orzechami
368 kcal
50 g masła

Masa serowa

1365 kcal
500 g twarożku kanapkowo-sernikowego
1925 kcal
500 g sera mascarpone
1320 kcal
330 g cukru białego drobnego
32 kcal
1 łyżka cukru wanilinowego
172 kcal
50 g mąki ziemniaczanej
389 kcal
5 szt. jaj (L)

Mus czekoladowy

27 kcal
2 łyżeczki żelatyny
-
2 łyżki wody
1325 kcal
250 g czekolady mlecznej
251 kcal
50 g czekolady gorzkiej
2675 kcal
780 g śmietanki 36%

Dekoracja

451 kcal
80 g czekolady białej
265 kcal
50 g czekolady mlecznej
50 kcal
10 g czekolady gorzkiej

Cały przepis ma:

  • 11575 kcal
  • 786 g węgli
  • 148 g białka
  • 868 g tłuszczu
  1. Proporcje na tortownicę o średnicy 25-26 cm.

    Spód:
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasteczka zmielić w rozdrabniaczu. Dodać roztopione, przestudzone masło i razem zmiksować.
    Wyłożyć na samo dno tortownicy, wyrównać i uklepać za pomocą łyżki. Wstawić do lodówki.
  2. Piekarnik nagrzać do 180°C (opcja góra-dół, bez termoobiegu).
  3. Masa serowa:
    Do miski włożyć ser twarogowy, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować (przez ok. 1 minutę) na średnich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Nie należy zbytnio napowietrzać masy - napowietrzony sernik gwałtownie urośnie, a potem opadnie i może popękać.
    Następnie do masy dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez ok. 30 sekund po każdym dodanym jajku.
    Masa powinna być gładka i jednolita.
  4. Masę serową wylać na schłodzony spód z ciasteczek.
    Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec przez kolejne 95 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i odczekać kolejne 5 minut przed wyciągnięciem sernika z piekarnika.
    Sernik w trakcie pieczenia urośnie, ale po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika równo opadnie.

    Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić w temperaturze pokojowej. Dopiero na ostudzony sernik należy wylać mus czekoladowy. Sernika nie należy wyciągać z foremki.
  5. Mus czekoladowy:
    Żelatynę wsypać do garnuszka, dodać wodę, wymieszać i odstawić do namoczenia na 10-15 minut.
  6. Mleczną i gorzką czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w mikrofalówce.
  7. W garnku zagotować 415 g śmietanki.
  8. Namoczoną żelatynę delikatnie podgrzewać i mieszać do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości żelujące.
    Dodać ok. 4 łyżek gorącej śmietanki, energicznie mieszając do połączenia.
  9. Do zagotowanej, gorącej śmietanki dodać zahartowaną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny.
  10. Następnie bezpośrednio do śmietanki wlać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać na gładką masę.
    Śmietankę ostudzić najpierw w temperaturze pokojowej, co jakiś czas ją mieszając. Później schłodzić jeszcze w lodówce.
  11. Pozostałą część śmietanki (365 g), mocno schłodzoną, wyjętą bezpośrednio z lodówki, należy wlać do miski i ubić na sztywno. Kolejno dodać ją do schłodzonej masy i delikatnie wymieszać szpatułką.
  12. Gotowy mus czekoladowy wylać na sernik, udekorować startą czekoladą i wstawić do lodówki. Mus powinien całkowicie stężeć.
    Po tym czasie należy obkroić sernik nożem i ściągnąć obręcz tortownicy.
  13. Wstawić na kilka godzin do lodówki, niczym nie przykrywać.

    Sernik należy upiec dzień wcześniej przed podaniem.
    Pieczenie sernika można również rozłożyć na dwa dni - pierwszego dnia upiec sernik, a w następnym przygotować mus czekoladowy.
    Po kilku godzinach chłodzenia, sernik staje się stabilny i sztywny, można wyciągnąć dno tortownicy i przełożyć go na paterę.
  • Puszysty sernik z musem czekoladowym
  • dodatkowy obraz dla Puszysty sernik z musem czekoladowym

Puszysty sernik z musem czekoladowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 723kcal
Węglowodany 49 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 54 g tłuszczu