Racuchy z jabłkami

Jedna porcja ma:

Kalorie 165kcal
Węglowodany 30 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 2 g tłuszczu
5 porcji

Składniki

519 kcal
150 g mąki pszennej typ 450
32 kcal
1 łyżka cukru wanilinowego
24 kcal
1 łyżeczka cukru trzcinowego
-
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
100 kcal
200 g mleka 2%
78 kcal
1 szt. jaj (L)
72 kcal
2 szt. jabłek

Do smażenia

-
olej rzepakowy

Cały przepis ma:

  • 824 kcal
  • 151 g węgli
  • 30 g białka
  • 11 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wychodzi 15 racuchów.

    Do miski dodać mąkę, cukier wanilinowy, cukier trzcinowy i sodę. Wymieszać.
  2. Następnie wlać mleko i dodać jajko. Wymieszać wszystko dokładnie trzepaczką na jednolitą masę.
  3. Obrać jabłka, podzielić je na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie podzielić je na ósemki. Na koniec pokroić poprzecznie na cienkie plasterki. Przełożyć do ciasta i wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po łyżce ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.

    Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
  • Racuchy z jabłkami
  • dodatkowy obraz dla Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Jedna porcja ma:

Kalorie 165kcal
Węglowodany 30 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 2 g tłuszczu