Roladki drobiowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Jedna porcja ma:

Kalorie 555kcal
Węglowodany 41 g węgli
Białko 55 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu
6 porcji

Składniki

1010 kcal
1000 g filetu z piersi indyka
-
przyprawa do mięs
-
papryka słodka (mielona)
-
pieprz czarny (mielony)
8 kcal
50 g świeżego szpinaku
613 kcal
2 szt. mozzarelli
163 kcal
100 g suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym
298 kcal
100 g surowego boczku wędzonego
-
sól himalajska
770 kcal
1000 g ziemniaków
195 kcal
300 g buraczków konserwowych

Sos

205 kcal
70 g śmietanki 30%
63 kcal
2 łyżki musztardy francuskiej
2 kcal
1 łyżeczka natki pietruszki
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
-
czosnek granulowany

Cały przepis ma:

  • 3327 kcal
  • 248 g węgli
  • 331 g białka
  • 117 g tłuszczu
  1. Białe kuli mozzarelli (250 g) odcedzić z zalewy, pokroić na 6-7 grubych plastrów.
    Suszone pomidory posiekać.
    Szpinak umyć, osuszyć, oderwać ogonki.
  2. Filet z piersi indyka pokroić wzdłuż na 6-7 cieńszych filetów.
    Każdy filet rozbić bardzo cienko tłuczkiem, posypać przyprawą do mięs, słodką papryką i pieprzem. Na środku ułożyć liście szpinaku, plaster mozzarelli i suszone pomidory. Zawinąć roladkę i owinąć ją bardzo cienkim plastrem (lub dwoma) boczku.
    Roladki posypać lekko solą.

    Rozgrzać suchą patelnię, podsmażyć krótko roladki z każdej strony na dużym ogniu, tak żeby mięso zmieniło kolor i delikatnie się zrumieniło.
  3. Podsmażone roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg).
  4. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie (po ok. 25-30 minutach sprawdzić widelcem czy są miękkie). Odcedzić.
  5. Buraczki pokroić w plasterki.
  6. Sos:
    Z naczynia żaroodpornego zlać soki, które wypłynęły w trakcie pieczenia.
    W garnuszku wymieszać soki z pieczenia, śmietankę 30%, musztardę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek granulowany.
    Delikatnie zagotować, co jakiś czas mieszając.
  • Roladki drobiowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Roladki drobiowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Jedna porcja ma:

Kalorie 555kcal
Węglowodany 41 g węgli
Białko 55 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu