Roszponka z batatami, jajkami, pomidorkami i kiełkami rzodkiewki

Jedna porcja ma:

Kalorie 686kcal
Węglowodany 82 g węgli
Białko 22 g białka
Tłuszcze 32 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

645 kcal
750 g batatów
21 kcal
100 g roszponki
26 kcal
170 g pomidorków cherry
311 kcal
4 szt. jaj (L)
9 kcal
20 g kiełków rzodkiewki
360 kcal
4 łyżki oliwy
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
-
tymianek (otarty)
-
suszone papryczki chili, otarte z pestkami

Cały przepis ma:

  • 1371 kcal
  • 163 g węgli
  • 44 g białka
  • 63 g tłuszczu
  1. Piekarnik nagrzać do 220°C (termoobieg).
  2. Bataty wyszorować, osuszyć, pokroić wzdłuż w paski. Ułożyć w jednej warstwie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posmarować 2 łyżkami oliwy za pomocą pędzelka. Oprószyć solą, pieprzem, suszonym tymiankiem.
  3. Włożyć na dolny poziom piekarnika. Piec przez ok. 20 minut.
  4. Roszponkę umyć i osuszyć.
    Pomidorki umyć i przekroić na pół.
    Jajka ugotować na twardo. Przestudzić, obrać i przekroić na pół.
  5. Do dwóch misek włożyć roszponkę, skropić 2 łyżkami oliwy. Nałożyć kiełki rzodkiewki, pomidorki, jajka i bataty. Jajka oprószyć solą i otartymi, suszonymi papryczkami chili.
  • Roszponka z batatami, jajkami, pomidorkami i kiełkami rzodkiewki

Roszponka z batatami, jajkami, pomidorkami i kiełkami rzodkiewki

Jedna porcja ma:

Kalorie 686kcal
Węglowodany 82 g węgli
Białko 22 g białka
Tłuszcze 32 g tłuszczu