Sałatka z buraka, koziego sera, czerwonej cebuli, kiełków i rukoli
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 93 kcal
- 250 g gotowanych buraków
- 82 kcal
- 1 łyżka oliwy
- 45 kcal
- 150 g cebuli czerwonej
- 9 kcal
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- 96 kcal
- 30 g miodu wielokwiatowego
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 13 kcal
- 50 g rukoli
- 279 kcal
- 100 g sera koziego (miękkiego, rolady)
- 9 kcal
- 20 g kiełków rzodkiewki
Miodowy sos winegret
- -
- 1 szczypta czosnku granulowanego
- -
- 1 szczypta soli
- 80 kcal
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 2 kcal
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 kcal
- 0,5 łyżeczki octu winnego z białego wina
- -
- 1 szczypta pieprzu czarnego (mielonego)
- 206 kcal
- 2,5 łyżki oliwy
Cały przepis ma:
- 913 kcal
- 76 g węgli
- 26 g białka
- 57 g tłuszczu
- Buraki (razem z łupiną, bez obierania) dokładnie umyć, zalać zimną wodą i ugotować (gotować przez ok. godzinę lub do miękkości). Następnie obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę do miękkości. Dodać ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz, wymieszać. Podgrzewać przez ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. - W miseczce połączyć wszystkie składniki na miodowy sos winegret.
- Na talerzach ułożyć rukolę, dodać cebulę, pokrojone buraki, kozi ser i kiełki. Całość polać winegretem.