Sałatka z buraka, koziego sera, czerwonej cebuli, kiełków i rukoli

Jedna porcja ma:

Kalorie 456kcal
Węglowodany 38 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 28 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

93 kcal
250 g gotowanych buraków
82 kcal
1 łyżka oliwy
45 kcal
150 g cebuli czerwonej
9 kcal
1,5 łyżki octu balsamicznego
96 kcal
30 g miodu wielokwiatowego
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
13 kcal
50 g rukoli
279 kcal
100 g sera koziego (miękkiego, rolady)
9 kcal
20 g kiełków rzodkiewki

Miodowy sos winegret

-
1 szczypta czosnku granulowanego
-
1 szczypta soli
80 kcal
1 łyżka miodu wielokwiatowego
2 kcal
1,5 łyżki soku z cytryny
1 kcal
0,5 łyżeczki octu winnego z białego wina
-
1 szczypta pieprzu czarnego (mielonego)
206 kcal
2,5 łyżki oliwy

Cały przepis ma:

  • 913 kcal
  • 76 g węgli
  • 26 g białka
  • 57 g tłuszczu
  1. Buraki (razem z łupiną, bez obierania) dokładnie umyć, zalać zimną wodą i ugotować (gotować przez ok. godzinę lub do miękkości). Następnie obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę pokroić w piórka.
    Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę do miękkości. Dodać ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz, wymieszać. Podgrzewać przez ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  3. W miseczce połączyć wszystkie składniki na miodowy sos winegret.
  4. Na talerzach ułożyć rukolę, dodać cebulę, pokrojone buraki, kozi ser i kiełki. Całość polać winegretem.
  • Sałatka z buraka, koziego sera, czerwonej cebuli, kiełków i rukoli

Sałatka z buraka, koziego sera, czerwonej cebuli, kiełków i rukoli

Jedna porcja ma:

Kalorie 456kcal
Węglowodany 38 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 28 g tłuszczu