Sałatka z buraka, koziego sera, czerwonej cebuli, roszponki, rukoli i orzechów

Jedna porcja ma:

Kalorie 531kcal
Węglowodany 36 g węgli
Białko 15 g białka
Tłuszcze 37 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

93 kcal
250 g gotowanych buraków
82 kcal
1 łyżka oliwy
45 kcal
150 g cebuli czerwonej
9 kcal
1,5 łyżki octu balsamicznego
96 kcal
30 g miodu wielokwiatowego
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
8 kcal
30 g rukoli
11 kcal
50 g roszponki
279 kcal
100 g sera koziego (miękkiego, rolady)
194 kcal
30 g orzechów włoskich

Miodowy sos winegret

-
1 szczypta czosnku granulowanego
-
1 szczypta soli
38 kcal
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
2 kcal
1,5 łyżki soku z cytryny
1 kcal
0,5 łyżeczki octu winnego z białego wina
-
1 szczypta pieprzu czarnego (mielonego)
206 kcal
2,5 łyżki oliwy

Cały przepis ma:

  • 1062 kcal
  • 71 g węgli
  • 31 g białka
  • 74 g tłuszczu
  1. Buraki (razem z łupiną, bez obierania) dokładnie umyć, zalać zimną wodą i ugotować (gotować przez ok. godzinę lub do miękkości). Następnie obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę pokroić w piórka.
    Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę do miękkości. Dodać ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz, wymieszać. Podgrzewać przez ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  3. W miseczce połączyć wszystkie składniki na miodowy sos winegret.
  4. Na talerzach ułożyć rukolę, roszponkę, dodać cebulę, pokrojone buraki, kozi ser i orzechy. Całość polać winegretem.
  • Sałatka z buraka, koziego sera, czerwonej cebuli, roszponki, rukoli i orzechów

Sałatka z buraka, koziego sera, czerwonej cebuli, roszponki, rukoli i orzechów

Jedna porcja ma:

Kalorie 531kcal
Węglowodany 36 g węgli
Białko 15 g białka
Tłuszcze 37 g tłuszczu