Sałatka z burakiem, kaszą kuskus i smażonym camembertem

Jedna porcja ma:

Kalorie 764kcal
Węglowodany 64 g węgli
Białko 26 g białka
Tłuszcze 45 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

120 kcal
1,5 łyżki miodu spadziowego
5 kcal
3 łyżki soku z cytryny
270 kcal
3 łyżki oliwy
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
174 kcal
30 g migdałów w płatkach
217 kcal
60 g kaszki kuskus
8 kcal
0,3 szt. cebuli czerwonej
89 kcal
240 g gotowanych buraków
55 kcal
1 szt. nektarynek
15 kcal
60 g rukoli
427 kcal
120 g sera camembert
78 kcal
1 szt. jaj (L)
72 kcal
20 g bułki tartej wrocławskiej

Do smażenia

-
oliwa

Cały przepis ma:

  • 1529 kcal
  • 128 g węgli
  • 52 g białka
  • 91 g tłuszczu
  1. Przygotować winegret - w miseczce połączyć miód, cytrynę, oliwę oraz szczyptę soli i pieprzu.
  2. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.
    Kaszę kuskus wsypać do miseczki, posolić i zalać wrzątkiem (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
    1/4 szt. czerwonej cebuli pokroić w piórka.
    Ugotowane buraki pokroić w kostkę.
    Nektarynkę pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Do dwóch misek nałożyć po garści rukoli, doprawić ją solą i pieprzem, dodać cebulę, polać połową sosu winegret. Następnie dodać kaszę kuskus, pokrojone buraczki i nektarynkę.
  4. Ser camembert podzielić na 8 części, każdą obtoczyć w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli, a następnie w bułce tartej.
    Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić ser po obu stronach (smażyć skórką do dołu).
  5. Zrumieniony, gorący ser przełożyć do sałatki.
    Całość polać resztą sosu winegret i posypać płatkami migdałowymi.
  • Sałatka z burakiem, kaszą kuskus i smażonym camembertem
  • dodatkowy obraz dla Sałatka z burakiem, kaszą kuskus i smażonym camembertem

Sałatka z burakiem, kaszą kuskus i smażonym camembertem

Jedna porcja ma:

Kalorie 764kcal
Węglowodany 64 g węgli
Białko 26 g białka
Tłuszcze 45 g tłuszczu