Sałatka z burakiem, kaszą kuskus i smażonym camembertem
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 120 kcal
- 1,5 łyżki miodu spadziowego
- 5 kcal
- 3 łyżki soku z cytryny
- 270 kcal
- 3 łyżki oliwy
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 174 kcal
- 30 g migdałów w płatkach
- 217 kcal
- 60 g kaszki kuskus
- 8 kcal
- 0,3 szt. cebuli czerwonej
- 89 kcal
- 240 g gotowanych buraków
- 55 kcal
- 1 szt. nektarynek
- 15 kcal
- 60 g rukoli
- 427 kcal
- 120 g sera camembert
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 72 kcal
- 20 g bułki tartej wrocławskiej
Do smażenia
- -
- oliwa
Cały przepis ma:
- 1529 kcal
- 128 g węgli
- 52 g białka
- 91 g tłuszczu
- Przygotować winegret - w miseczce połączyć miód, cytrynę, oliwę oraz szczyptę soli i pieprzu.
- Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.
Kaszę kuskus wsypać do miseczki, posolić i zalać wrzątkiem (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
1/4 szt. czerwonej cebuli pokroić w piórka.
Ugotowane buraki pokroić w kostkę.
Nektarynkę pokroić na mniejsze kawałki. - Do dwóch misek nałożyć po garści rukoli, doprawić ją solą i pieprzem, dodać cebulę, polać połową sosu winegret. Następnie dodać kaszę kuskus, pokrojone buraczki i nektarynkę.
- Ser camembert podzielić na 8 części, każdą obtoczyć w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić ser po obu stronach (smażyć skórką do dołu). - Zrumieniony, gorący ser przełożyć do sałatki.
Całość polać resztą sosu winegret i posypać płatkami migdałowymi.