Sałatka z buraków, malin i koziego sera
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 185 kcal
- 500 g gotowanych buraków
- 15 kcal
- 60 g rukoli
- 145 kcal
- 60 g talarków sera koziego
- 20 kcal
- 70 g malin
- 130 kcal
- 20 g nasion słonecznika (prażonych, solonych)
Dressing
- 23 kcal
- 80 g malin
- 180 kcal
- 2 łyżki oliwy
- 77 kcal
- 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
- 6 kcal
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- -
- 1 szczypta soli
- -
- 1 szczypta pieprzu czarnego (mielonego)
Cały przepis ma:
- 781 kcal
- 76 g węgli
- 26 g białka
- 44 g tłuszczu
- Buraki (razem z łupiną, bez obierania) dokładnie umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować (gotować przez ok. godzinę lub do miękkości).
Przestudzić, obrać i następnie pokroić w półplasterki lub mniejsze kawałki. - Rukolę opłukać i osuszyć.
- Do miseczek nałożyć rukolę, pokrojone buraczki, kawałeczki sera koziego, maliny, prażony słonecznik.
- Wszystkie składniki dressingu zblendować: maliny, oliwę, miód, ocet balsamiczny, niewielką szczyptę soli i pieprzu.
Skropić sałatkę przed podaniem.