Sałatka z buraków, malin i koziego sera

Jedna porcja ma:

Kalorie 390kcal
Węglowodany 38 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 22 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

185 kcal
500 g gotowanych buraków
15 kcal
60 g rukoli
145 kcal
60 g talarków sera koziego
20 kcal
70 g malin
130 kcal
20 g nasion słonecznika (prażonych, solonych)

Dressing

23 kcal
80 g malin
180 kcal
2 łyżki oliwy
77 kcal
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
6 kcal
2 łyżeczki octu balsamicznego
-
1 szczypta soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego (mielonego)

Cały przepis ma:

  • 781 kcal
  • 76 g węgli
  • 26 g białka
  • 44 g tłuszczu
  1. Buraki (razem z łupiną, bez obierania) dokładnie umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować (gotować przez ok. godzinę lub do miękkości).

    Przestudzić, obrać i następnie pokroić w półplasterki lub mniejsze kawałki.
  2. Rukolę opłukać i osuszyć.
  3. Do miseczek nałożyć rukolę, pokrojone buraczki, kawałeczki sera koziego, maliny, prażony słonecznik.
  4. Wszystkie składniki dressingu zblendować: maliny, oliwę, miód, ocet balsamiczny, niewielką szczyptę soli i pieprzu.

    Skropić sałatkę przed podaniem.
  • Sałatka z buraków, malin i koziego sera

Sałatka z buraków, malin i koziego sera

Jedna porcja ma:

Kalorie 390kcal
Węglowodany 38 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 22 g tłuszczu