Sałatka z kaszą pęczak, bulgur i zieloną soczewicą

Jedna porcja ma:

Kalorie 642kcal
Węglowodany 81 g węgli
Białko 15 g białka
Tłuszcze 29 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

489 kcal
150 g mieszanki kaszy pęczak, bulgur i zielonej soczewicy
90 kcal
1 łyżka oliwy
32 kcal
1 szt. cebuli
32 kcal
0,5 szt. papryki czerwonej
166 kcal
30 g orzechów nerkowca
13 kcal
6 szt. rzodkiewek
69 kcal
25 g rodzynek
18 kcal
130 g sałaty lodowej
5 kcal
2 łyżeczki natki pietruszki
-
zielone pędy cebuli

Dressing

270 kcal
3 łyżki oliwy
6 kcal
1 łyżka octu balsamicznego
19 kcal
2 łyżeczki musztardy delikatesowej (łagodnej)
77 kcal
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
-
0,5 łyżeczki oregano (otartego)
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)

Cały przepis ma:

  • 1285 kcal
  • 162 g węgli
  • 30 g białka
  • 58 g tłuszczu
  1. Mieszankę kaszy pęczak, bulgur i soczewicy przesypać z saszetek na sitko, przepłukać zimną wodą.
    W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić mieszankę, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut.
    Po ugotowaniu odsączyć.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę małą cebulę i podsmażyć.
    Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wymieszać i podsmażać przez ok. 4 minuty.

    Przełożyć wszystko do dużej miski, razem z ugotowaną mieszanką.
  3. Następnie dodać:
    - posiekane orzechy nerkowca,
    - pokrojone rzodkiewki,
    - posiekane rodzynki,
    - potarganą na małe kawałki sałatę,
    - posiekaną natkę pietruszki,
    - posiekane zielone pędy cebuli/szczypiorek (ok. 2 łyżeczek lub według uznania).
  4. Przygotować dressing.
    W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki: oliwę, ocet balsamiczny, musztardę, miód, suszone oregano, szczyptę soli i pieprzu.
    Polać sałatkę i wymieszać.
  5. Sałatkę można jeść w formie lunchu lub jako dodatek do obiadu.
  • Sałatka z kaszą pęczak, bulgur i zieloną soczewicą

Sałatka z kaszą pęczak, bulgur i zieloną soczewicą

Jedna porcja ma:

Kalorie 642kcal
Węglowodany 81 g węgli
Białko 15 g białka
Tłuszcze 29 g tłuszczu