Sałatka z makaronem, kurczakiem i szpinakiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 536kcal
Węglowodany 44 g węgli
Białko 45 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

7 kcal
45 g świeżego szpinaku
23 kcal
150 g pomidorów koktajlowych
16 kcal
0,5 szt. cebuli czerwonej
-
zielone pędy cebuli
199 kcal
50 g sera Grana Padano
594 kcal
600 g filetu z kurczaka
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
-
papryka słodka (mielona)
-
przyprawa do mięs
90 kcal
1 łyżka oleju rzepakowego
790 kcal
220 g makaronu fusilli

Sos

379 kcal
60 g majonezu kieleckiego
28 kcal
40 g jogurtu naturalnego kremowego
2 kcal
2 łyżeczki soku z cytryny
5 kcal
1 łyżka natki pietruszki
-
zielone pędy cebuli
15 kcal
2 ząbki czosnku
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)

Cały przepis ma:

  • 2146 kcal
  • 176 g węgli
  • 181 g białka
  • 79 g tłuszczu
  1. Szpinak umyć, osuszyć, oderwać ogonki.
    Pomidorki koktajlowe umyć, przeciąć na pół.
    Cebulę obrać, pokroić w piórka.
    Zielone pędy cebuli posiekać.
    Ser Grana Padano zetrzeć.
  2. Filety z kurczaka (jeśli są grube) przekroić wzdłuż na pół. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do mięs.
    Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka z obu stron na złoty kolor.
    Usmażone mięso pokroić w cienkie paski.
  3. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu - majonez, jogurt, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, zielone pędy cebuli (2 łyżki), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz do smaku.
  5. W dużej misce wymieszać szpinak, makaron, kurczaka, pomidorki, zielone pędy cebuli (połowę pęczka) i czerwoną cebulę.
    Dodać sos i wymieszać.
  6. Posypać serem i od razu podawać.
  • Sałatka z makaronem, kurczakiem i szpinakiem

Sałatka z makaronem, kurczakiem i szpinakiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 536kcal
Węglowodany 44 g węgli
Białko 45 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu