Sałatka ze smażonym łososiem
Jedna porcja ma:
3
porcje
Składniki
- 905 kcal
- 450 g filetów z łososia
- 76 kcal
- 7 łyżek sosu do sushi i sashimi
- 3 kcal
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 191 kcal
- 5 łyżeczek miodu spadziowego
- -
- 0,3 łyżeczki czosnku granulowanego
- -
- 0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego ciętego
- 2 kcal
- 1 łyżeczka imbiru
- 247 kcal
- 3 łyżki oliwy
- 25 kcal
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 32 kcal
- 1 łyżeczka sezamu
- 8 kcal
- 1,5 garści rukoli
- 16 kcal
- 3 garście roszponki
- 22 kcal
- 4 szt. liści sałaty lodowej
- 23 kcal
- 15 szt. pomidorków cherry
Cały przepis ma:
- 1549 kcal
- 75 g węgli
- 106 g białka
- 95 g tłuszczu
- Łososia umyć, osuszyć.
Łosoś ze skórą będzie ważył ok. 515 g. - Wymieszać składniki marynaty: sos sojowy, sok z cytryny, miód, czosnek granulowany i niedźwiedzi, starty imbir.
- Łososia zalać marynatą i odstawić na ok. 1 godzinę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, ułożyć łososia (bez marynaty) skórą do dołu i smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejnych kilka minut (pod przykryciem) do lekkiego zrumienienia.
- Łososia ponownie odwrócić, wlać marynatę, posypać z wierzchu sezamem.
- Smażyć wszystko razem przez chwilę (bez przykrycia), następnie ściągnąć z patelni łososia, a marynatę gotować jeszcze przez ok. 3 minuty lub do momentu aż zgęstnieje.
- Rukolę, roszponkę, sałatę lodową i pomidorki cherry umyć, osuszyć. Sałatę lodową potargać na mniejsze kawałki, pomidorki przeciąć na połówki. Ułożyć na głębokich talerzach.
- Łososia podzielić na kawałki i ułożyć na sałatce. Polać gęstym sosem z marynaty.