Sałatka ze smażonym łososiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 516kcal
Węglowodany 25 g węgli
Białko 35 g białka
Tłuszcze 32 g tłuszczu
3 porcje

Składniki

905 kcal
450 g filetów z łososia
76 kcal
7 łyżek sosu do sushi i sashimi
3 kcal
4 łyżeczki soku z cytryny
191 kcal
5 łyżeczek miodu spadziowego
-
0,3 łyżeczki czosnku granulowanego
-
0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego ciętego
2 kcal
1 łyżeczka imbiru
247 kcal
3 łyżki oliwy
25 kcal
1 łyżeczka czarnego sezamu
32 kcal
1 łyżeczka sezamu
8 kcal
1,5 garści rukoli
16 kcal
3 garście roszponki
22 kcal
4 szt. liści sałaty lodowej
23 kcal
15 szt. pomidorków cherry

Cały przepis ma:

  • 1549 kcal
  • 75 g węgli
  • 106 g białka
  • 95 g tłuszczu
  1. Łososia umyć, osuszyć.

    Łosoś ze skórą będzie ważył ok. 515 g.
  2. Wymieszać składniki marynaty: sos sojowy, sok z cytryny, miód, czosnek granulowany i niedźwiedzi, starty imbir.
  3. Łososia zalać marynatą i odstawić na ok. 1 godzinę.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, ułożyć łososia (bez marynaty) skórą do dołu i smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejnych kilka minut (pod przykryciem) do lekkiego zrumienienia.
  5. Łososia ponownie odwrócić, wlać marynatę, posypać z wierzchu sezamem.
  6. Smażyć wszystko razem przez chwilę (bez przykrycia), następnie ściągnąć z patelni łososia, a marynatę gotować jeszcze przez ok. 3 minuty lub do momentu aż zgęstnieje.
  7. Rukolę, roszponkę, sałatę lodową i pomidorki cherry umyć, osuszyć. Sałatę lodową potargać na mniejsze kawałki, pomidorki przeciąć na połówki. Ułożyć na głębokich talerzach.
  8. Łososia podzielić na kawałki i ułożyć na sałatce. Polać gęstym sosem z marynaty.
  • Sałatka ze smażonym łososiem
  • dodatkowy obraz dla Sałatka ze smażonym łososiem

Sałatka ze smażonym łososiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 516kcal
Węglowodany 25 g węgli
Białko 35 g białka
Tłuszcze 32 g tłuszczu