Serowe kotlety drobiowe z sosem salsa i mozzarellą

Jedna porcja ma:

Kalorie 546kcal
Węglowodany 37 g węgli
Białko 66 g białka
Tłuszcze 17 g tłuszczu
3 porcje

Składniki

556 kcal
550 g filetu z piersi indyka
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
-
papryka słodka mielona
90 kcal
1 łyżka oleju rzepakowego
78 kcal
1 szt. jaj (L)
286 kcal
80 g bułki tartej wrocławskiej
80 kcal
20 g sera Grana Padano
122 kcal
450 g brokułów
306 kcal
125 g mozzarelli

Sos salsa

77 kcal
3 szt. pomidorów
8 kcal
1 szt. papryki chili
32 kcal
1 szt. cebuli czerwonej
2 kcal
1 łyżka soku z cytryny
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
-
kolendra
5 kcal
2 szczypty cukru
-
czosnek granulowany
-
oregano (otarte)
-
kmin rzymski mielony

Do pieczenia i smażenia

-
olej rzepakowy

Cały przepis ma:

  • 1639 kcal
  • 111 g węgli
  • 199 g białka
  • 52 g tłuszczu
  1. Filet z indyka pokroić na kotlety o grubości ok. 1 cm. Grubsze miejsca można rozbić nieco tłuczkiem. Kotlety oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
  2. Do głębokiego talerza wlać olej, wbić jajko, dodać szczyptę soli, pieprzu i słodkiej papryki - dobrze rozbełtać.
  3. Do drugiego głębokiego talerza wsypać bułkę tartą i starty ser Grana Padano - wymieszać.
  4. Kolejno panierować kotlety w jajku i bułce tartej z serem.
  5. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kotlety z obu stron, tak żeby mięso zmieniło kolor i panierka delikatnie się zrumieniła.
  6. Piekarnik nagrzać do 220°C (termoobieg).
  7. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, następnie posmarować za pomocą pędzelka cienką warstwą oleju. Ułożyć podsmażone kotlety.
  8. Piec 20 minut (po ok. 12 minutach kotlety można przykryć folią aluminiową, jeśli będą się za bardzo rumienić).
  9. Sos salsa:
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć z grubsza wodnisty miąższ z pestkami. Resztę pokroić w drobną kostkę.
    Posiekać drobno chili (można usunąć pestki, salsa będzie łagodniejsza).
    Małą cebulę pokroić w drobną kostkę.

    Do małego rondelka włożyć pomidory, chili, cebulę i sok z cytryny, zagotować. Gotować bez przykrycia kilka minut, aż woda nieco odparuje. Dodać wszystkie przyprawy - po dwie szczypty soli, pieprzu, kolendry, cukru, czosnku granulowanego, suszonego oregano, kminu rzymskiego.
  10. Białą kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  11. Na kotlety nałożyć salsę i tartą mozzarellę, wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut.
  12. Brokuły (użyte mrożone) włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować ok. 8 minut i odcedzić.
  • Serowe kotlety drobiowe z sosem salsa i mozzarellą
  • dodatkowy obraz dla Serowe kotlety drobiowe z sosem salsa i mozzarellą

Serowe kotlety drobiowe z sosem salsa i mozzarellą

Jedna porcja ma:

Kalorie 546kcal
Węglowodany 37 g węgli
Białko 66 g białka
Tłuszcze 17 g tłuszczu