Serowe pancakes z bananem i brzoskwinią
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 36 kcal
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 161 kcal
- 23 g wiórków kokosowych
- 102 kcal
- 80 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
- 105 kcal
- 30 g mąki owsianej jasnej
- 2 kcal
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- -
- cynamon mielony
- 105 kcal
- 110 g bananów
- 288 kcal
- 250 g twarogu półtłustego
- 39 kcal
- 1 szt. brzoskwiń
Do smażenia
- -
- olej rzepakowy
Do posypania
- 32 kcal
- 2 łyżeczki cukru pudru
Cały przepis ma:
- 1025 kcal
- 79 g węgli
- 65 g białka
- 51 g tłuszczu
- Z podanych składników wychodzi ok. 21 sztuk.
Do pojemnika blendera z nożykiem odmierzyć 20 g wiórków kokosowych i zblendować. - Do miski dodać jajka, olej, łyżeczkę wiórków kokosowych (3 g) + zblendowane wiórki kokosowe (20 g), jogurt grecki, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu, pokrojonego na kawałki banana. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem.
- Dodać rozkruszony widelcem twaróg i ponownie zblendować (nie musi być bardzo dokładnie).
- Na koniec dodać do masy połowę pokrojonej w kosteczkę brzoskwini i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać i rozprowadzić niewielką ilość oleju. Nakładać po łyżce masy na jeden placuszek. Smażyć z obu stron aż się lekko zrumienią.
- Drugą połowę brzoskwini pokroić w plasterki.
Pancakes oprószyć cukrem pudrem lub polać miodem. Podawać z plasterkami brzoskwini.