Soczysty indyk z sałatką z karambolą, orzechami nerkowca i brzoskwinią

Jedna porcja ma:

Kalorie 583kcal
Węglowodany 29 g węgli
Białko 50 g białka
Tłuszcze 31 g tłuszczu
2 porcje

Indyk

378 kcal
450 g polędwiczek z indyka
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
20 kcal
1 łyżka przyprawy do mięs
9 kcal
0,3 szt. ekologicznej kostki rosołowej drobiowej
-
120 g wrzącej wody
221 kcal
30 g masła

Sałatka

277 kcal
50 g orzechów nerkowca
13 kcal
90 g sałaty batawskiej
22 kcal
70 g karamboli
104 kcal
150 g brzoskwiń w syropie (z puszki)

Dressing

35 kcal
50 g syropu z puszki brzoskwiń
90 kcal
2 łyżeczki oliwy
-
1 łyżeczka octu ryżowego
-
1 szczypta soli
-
0,5 łyżeczki cebuli suszonej

Cały przepis ma:

  • 1167 kcal
  • 57 g węgli
  • 100 g białka
  • 61 g tłuszczu
  1. Polędwiczki z indyka umyć i osuszyć.
    Posypać z wierzchu niewielką ilością soli i pieprzu oraz z obu stron przyprawą do mięs.
    Mięso odłożyć do lodówki na godzinę.
  2. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wrzucić 1/3 kostki rosołowej, zalać ją wrzącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia.
  3. Do naczynia z bulionem włożyć mięso.
    Masło pokroić w cienkie plasterki i obłożyć nimi dookoła mięso/naczynie.
  4. Mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 165°C (opcja z termoobiegiem). Piec ok. 50 minut. W trakcie pieczenia, dwa razy podlać mięso sokami z pieczenia.
    Gdy indyk jest upieczony, jego temperatura wewnątrz wynosi ok. 80°C.
  5. Upieczonego indyka wyjąć z piekarnika, przełożyć na deskę i pokroić po upływie ok. 8 minut.

    Mięso przed podaniem można podlać sokami z pieczenia.
  6. Przygotować dressing:
    W miseczce wymieszać syrop z puszki brzoskwiń, oliwę, ocet ryżowy, sól i suszoną cebulę.
  7. Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni.
    Sałatę umyć i potargać na kawałki.
    Karambolę umyć i pokroić w plasterki.
    Z puszki wyciągnąć 3 połówki brzoskwiń i pokroić w plasterki.
  8. Składniki sałatki przełożyć na talerz, polać dressingiem, nałożyć pokrojone mięso i polać je niewielką ilością soków z pieczenia.
  • Soczysty indyk z sałatką z karambolą, orzechami nerkowca i brzoskwinią
  • dodatkowy obraz dla Soczysty indyk z sałatką z karambolą, orzechami nerkowca i brzoskwinią

Soczysty indyk z sałatką z karambolą, orzechami nerkowca i brzoskwinią

Jedna porcja ma:

Kalorie 583kcal
Węglowodany 29 g węgli
Białko 50 g białka
Tłuszcze 31 g tłuszczu