Strucla cynamonowa

Jedna porcja ma:

Kalorie 437kcal
Węglowodany 60 g węgli
Białko 10 g białka
Tłuszcze 18 g tłuszczu
8 porcji

Składniki

1730 kcal
500 g mąki pszennej typ 450
60 kcal
120 g mleka 2%
37 kcal
40 g drożdży świeżych
220 kcal
55 g cukru drobnego
735 kcal
100 g masła
156 kcal
2 szt. jaj (L)
63 kcal
1 szt. żółtek (rozmiar L)

Nadzienie

294 kcal
40 g masła
200 kcal
50 g cukru drobnego
-
6 g cynamonu mielonego

Do posmarowania

-
mleko 2%

Cały przepis ma:

  • 3494 kcal
  • 479 g węgli
  • 80 g białka
  • 141 g tłuszczu
  1. Do dużej miski wsypać mąkę.
    W rondelku delikatnie podgrzać mleko.

    Przygotować zaczyn.
    Do miseczki dodać drożdże i łyżeczkę cukru (5 g), rozetrzeć do płynnej postaci. Wlać letnie mleko i całość wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki (z odmierzonej wcześniej porcji), z grubsza wymieszać i odstawić na 10 minut.
  2. W rondelku roztopić masło (100 g).

    Do mąki dodać cukier (50 g) i wymieszać. Następnie dodać zaczyn, delikatnie wymieszać. Dodać letnie masło, jajka i żółtko. Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez ok. 10 minut.
    Po tym czasie, ciasto uformować w kulę, oprószyć i pozostawić w misce. Miskę przykryć folią. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  3. W rondelku roztopić 40 g masła do nadzienia.

    Przygotować dwie strucle.
    Ciasto odgazować dłonią i podzielić na 2 części (po ok. 460 g każda). Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35x25 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem (po 20 g na sztukę), posypać drobnym cukrem (po 25 g na sztukę) i cynamonem (po 3 g na sztukę).
    Zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie przeciąć roladę wzdłuż na pół, nie docinając jednego końca i zapleść struclę zakręcając wokół siebie oba "ramiona", ciasto skleić na końcu.
    Strucle przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

    Przed pieczeniem posmarować niewielką ilością mleka.
  4. Piec w temp. 180°C (opcja góra - dół) przez ok. 30 minut do zrumienienia.

    Przestudzone strucle można polać lukrem.
  • Strucla cynamonowa
  • dodatkowy obraz dla Strucla cynamonowa
  • dodatkowy obraz dla Strucla cynamonowa

Strucla cynamonowa

Jedna porcja ma:

Kalorie 437kcal
Węglowodany 60 g węgli
Białko 10 g białka
Tłuszcze 18 g tłuszczu