Strucla cynamonowa
Jedna porcja ma:
8
porcji
Składniki
- 1730 kcal
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 60 kcal
- 120 g mleka 2%
- 37 kcal
- 40 g drożdży świeżych
- 220 kcal
- 55 g cukru drobnego
- 735 kcal
- 100 g masła
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 63 kcal
- 1 szt. żółtek (rozmiar L)
Nadzienie
- 294 kcal
- 40 g masła
- 200 kcal
- 50 g cukru drobnego
- -
- 6 g cynamonu mielonego
Do posmarowania
- -
- mleko 2%
Cały przepis ma:
- 3494 kcal
- 479 g węgli
- 80 g białka
- 141 g tłuszczu
- Do dużej miski wsypać mąkę.
W rondelku delikatnie podgrzać mleko.
Przygotować zaczyn.
Do miseczki dodać drożdże i łyżeczkę cukru (5 g), rozetrzeć do płynnej postaci. Wlać letnie mleko i całość wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki (z odmierzonej wcześniej porcji), z grubsza wymieszać i odstawić na 10 minut. - W rondelku roztopić masło (100 g).
Do mąki dodać cukier (50 g) i wymieszać. Następnie dodać zaczyn, delikatnie wymieszać. Dodać letnie masło, jajka i żółtko. Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez ok. 10 minut.
Po tym czasie, ciasto uformować w kulę, oprószyć i pozostawić w misce. Miskę przykryć folią. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. - W rondelku roztopić 40 g masła do nadzienia.
Przygotować dwie strucle.
Ciasto odgazować dłonią i podzielić na 2 części (po ok. 460 g każda). Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35x25 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem (po 20 g na sztukę), posypać drobnym cukrem (po 25 g na sztukę) i cynamonem (po 3 g na sztukę).
Zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie przeciąć roladę wzdłuż na pół, nie docinając jednego końca i zapleść struclę zakręcając wokół siebie oba "ramiona", ciasto skleić na końcu.
Strucle przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Przed pieczeniem posmarować niewielką ilością mleka. - Piec w temp. 180°C (opcja góra - dół) przez ok. 30 minut do zrumienienia.
Przestudzone strucle można polać lukrem.