Tarta z szynką i warzywami na cieście filo

Jedna porcja ma:

Kalorie 451kcal
Węglowodany 35 g węgli
Białko 23 g białka
Tłuszcze 24 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

147 kcal
1 łyżka masła
32 kcal
1 szt. cebuli
17 kcal
100 g pieczarek
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
-
natka pietruszki
-
czosnek niedźwiedzi cięty
28 kcal
100 g papryki czerwonej
126 kcal
100 g kiełbasy szynkowej
62 kcal
200 g fasolki szparagowej żółtej
58 kcal
200 g brokułów
234 kcal
3 szt. jaj (L)
75 kcal
150 g mleka 2%
476 kcal
170 g ciasta filo
356 kcal
100 g sera camembert

Do posmarowania ciasta filo

-
2 łyżki wody
15 kcal
2 łyżki mleka 2%
180 kcal
2 łyżki oliwy

Cały przepis ma:

  • 1805 kcal
  • 139 g węgli
  • 93 g białka
  • 97 g tłuszczu
  1. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażyć, tak żeby się lekko zrumieniły. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim.
    Na koniec dodać pokrojoną w krótkie paski paprykę i podsmażyć przez minutę. Patelnię ściągnąć z palnika.
  2. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z warzywami na patelni.
  3. Fasolkę pokrojoną na kawałki i różyczki brokuła podzielone na mniejsze części (użyte mrożone) ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do wody dodać po pół łyżeczki soli i cukru). Dokładnie odcedzić.
  4. Do miski wbić jajka, dodać mleko, doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim. Rozbełtać dokładnie trzepaczką.
  5. Przygotować okrągłą formę o średnicy ok. 22 cm.
    Spód wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować mieszanką wody, mleka i oliwy.
  6. 4 arkusze ciasta filo rozwinąć na blacie.
    Arkusze po kolei posmarować z wierzchu mieszanką wody, oliwy i mleka (w jednakowej proporcji) za pomocą pędzelka. Układać je na sobie w formie w różnych kierunkach, pozostawiając końce poza obręczą.
  7. Przełożyć warzywa z patelni, odcedzoną fasolkę i brokuły, wszystko zalać masą jajeczną. Na wierzch ułożyć plasterki sera camembert. Nadzienie przykryć po kolei wystającymi końcami ciasta i posmarować je z wierzchu wcześniejszą mieszanką wody, mleka i oliwy.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 40 minut (na ostatnie 10 minut tartę przykryć folią aluminiową, żeby nie przypaliła się z wierzchu).
    Ciasto powinno się zrumienić i zrobić chrupiące.
  • Tarta z szynką i warzywami na cieście filo
  • dodatkowy obraz dla Tarta z szynką i warzywami na cieście filo

Tarta z szynką i warzywami na cieście filo

Jedna porcja ma:

Kalorie 451kcal
Węglowodany 35 g węgli
Białko 23 g białka
Tłuszcze 24 g tłuszczu