Truskawkowa sałatka z awokado i limonkowo-miodowym dressingiem
Jedna porcja ma:
301kcal
18 g węgli
9 g białka
24 g tłuszczu
2
porcje
Składniki
- 17 kcal
- 80 g roszponki
- 56 kcal
- 200 g truskawek
- 119 kcal
- 30 g sera Grana Padano
- 112 kcal
- 0,5 szt. awokado
- 168 kcal
- 25 g orzechów pinii
Dressing
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- -
- sok z 1/2 limonki
- 40 kcal
- 0,5 łyżki miodu wielokwiatowego
- -
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- -
- sól morska
- -
- pieprz czarny (mielony)
Cały przepis ma:
- 602 kcal
- 36 g węgli
- 19 g białka
- 48 g tłuszczu
- W miseczce wymieszać składniki dressingu: łyżkę oliwy, sok z połowy soczystej limonki, pół łyżki miodu, pół łyżeczki suszonego czosnku, szczyptę soli i szczyptę pieprzu.
- Składniki rozdzielić na dwie miski.
Włożyć umytą i osuszoną roszponkę. Polać dressingiem. Ułożyć pokrojone w plasterki truskawki, płatki Grana Padano (do starcia można użyć obieraczki do warzyw), pokrojone w kostkę awokado, orzeszki pinii. - Przed jedzeniem wszystko wymieszać.