Zapiekanka makaronowa z fasolką, brokułem i wędzonym łososiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 488kcal
Węglowodany 50 g węgli
Białko 25 g białka
Tłuszcze 21 g tłuszczu
4 porcje

Do posmarowania formy

90 kcal
1 łyżka oliwy

Składniki

124 kcal
400 g fasolki szparagowej żółtej
27 kcal
100 g brokułów
702 kcal
200 g makaronu kokardki
261 kcal
150 g łososia atlantyckiego wędzonego na zimno (plastry)
5 kcal
0,5 pęczka koperku
4 kcal
0,5 pęczka szczypiorku

Sos

294 kcal
40 g masła
137 kcal
40 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
150 kcal
300 g mleka 2%
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
-
gałka muszkatołowa mielona
159 kcal
40 g sera Grana Padano

Cały przepis ma:

  • 1953 kcal
  • 200 g węgli
  • 98 g białka
  • 82 g tłuszczu
  1. Piekarnik nagrzać do 190°C (opcja góra-dół).
    Formę żaroodporną wysmarować oliwą.
  2. Odciąć końce fasolki, pokroić ją na mniejsze kawałki i umyć pod bieżącą wodą.
    Umyć różyczki brokuła.
    W garnku zagotować wodę, dodać pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli, wymieszać. Wrzucić fasolkę, zagotować. Po 8 minutach gotowania pod przykryciem, dołożyć brokuła i ponownie zagotować. Gotować kolejne 4 minuty.
    (Młoda żółta fasolka powinna być miękka po 12 minutach gotowania, a brokuł po 4 minutach.)
  3. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  4. W międzyczasie przygotować sos.
    W rondelku rozgrzać masło (2 łyżki), dodać mąkę orkiszową lub pszenną (2 łyżki) i wymieszać łyżką. Smażyć przez ok. 2 minuty. Następnie wlać mleko, dobrze wymieszać i zagotować co chwilę mieszając trzepaczką. Gotować przez ok. 2 minuty.
    Doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Odstawić z ognia, dodać starty ser i wymieszać na gładki krem.
  5. Do formy żaroodpornej dodać odcedzony makaron, fasolkę i brokuły.
    Na wierzchu ułożyć obok siebie plastry wędzonego łososia, całość zalać serowym sosem beszamelowym.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut bez przykrycia.
  6. Po wyjęciu z piekarnika, posypać posiekanym świeżym koperkiem i szczypiorkiem według uznania.
  • Zapiekanka makaronowa z fasolką, brokułem i wędzonym łososiem
  • dodatkowy obraz dla Zapiekanka makaronowa z fasolką, brokułem i wędzonym łososiem

Zapiekanka makaronowa z fasolką, brokułem i wędzonym łososiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 488kcal
Węglowodany 50 g węgli
Białko 25 g białka
Tłuszcze 21 g tłuszczu