Zupa jarzynowa

Jedna porcja ma:

Kalorie 167kcal
Węglowodany 32 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 3 g tłuszczu
5 porcji

Składniki

-
1500 g wody
12 kcal
1 łyżeczka przyprawy warzywnej vegety natur
32 kcal
1 szt. cebuli
424 kcal
550 g ziemniaków
32 kcal
2 szt. marchwi
30 kcal
1 szt. pietruszki (korzeń)
-
pieprz czarny (mielony)
-
sól himalajska
47 kcal
150 g fasolki szparagowej zielonej
10 kcal
40 g pora
71 kcal
150 g brukselki
-
natka pietruszki
142 kcal
3 łyżki śmietany 18%
35 kcal
1 łyżka mąki pszennej typ 450

Cały przepis ma:

  • 833 kcal
  • 159 g węgli
  • 30 g białka
  • 17 g tłuszczu
  1. Warzywa obrać.
    Ziemniaki pokroić w kostkę.
    Marchewki, pietruszkę i kawałek pora przekroić wzdłuż i następnie pokroić w półplasterki.
    Brukselki obrać z zewnętrznych listków i odciąć trzonki.
  2. W dużym garnku zagotować wodę, dodać warzywną przyprawę, obraną cebulę oraz pokrojone ziemniaki, marchewki i pietruszkę. Doprawić pieprzem i solą. Zagotować.
    Gotować pod przykryciem przez 20 minut.
  3. Następnie dodać pokrojoną na kawałki fasolkę (użyta mrożona) i pora. Ponownie zagotować i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
  4. Dodać brukselkę, całość zagotować i gotować już bez przykrycia przez kolejne 5 minut.
    Warzywa powinny być miękkie, brukselki al dente (lekko twarde, nierozgotowane).
  5. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
  6. Do miseczki odmierzyć zimną śmietanę i mąkę - bardzo dokładnie wymieszać widelcem. Dodać kilka łyżek wywaru, wymieszać i przelać powoli do zupy ciągle mieszając. Chwilę gotować i odstawić z ognia.
  7. Do zupy można również dodać np. zielony groszek, kalafiora.
  • Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

Jedna porcja ma:

Kalorie 167kcal
Węglowodany 32 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 3 g tłuszczu