Zupa krem z cukinii

Jedna porcja ma:

Kalorie 146kcal
Węglowodany 10 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 11 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

90 kcal
1 łyżka oliwy
147 kcal
1 łyżka masła
32 kcal
1 szt. cebuli
7 kcal
1 ząbek czosnku
120 kcal
800 g cukinii
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
-
czubryca zielona
36 kcal
600 g bulionu drobiowego
151 kcal
35 g parmezanu
-
koperek

Cały przepis ma:

  • 583 kcal
  • 39 g węgli
  • 28 g białka
  • 44 g tłuszczu
  1. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z masłem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko zrumienić.
    Następnie dodać pokrojony na plasterki czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć.
  2. 4 młode niewielkie cukinie obrać, pokroić w półplasterki i dodać do garnka. Smażyć przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i 1 łyżką zielonej czubrycy. Wymieszać.
  3. Całość zalać bulionem i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu (po tym czasie cukinia powinna być już miękka).
    Zupę zblendować.
  4. Podawać z plasterkami parmezanu i posiekanym świeżym koperkiem.
  • Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Jedna porcja ma:

Kalorie 146kcal
Węglowodany 10 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 11 g tłuszczu