Zupa krem z marchewki i batata
Jedna porcja ma:
5
porcji
Składniki
- 131 kcal
- 486 g marchwi
- 396 kcal
- 460 g batatów
- 86 kcal
- 112 g ziemniaków
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 7 kcal
- 1 szt. ząbków czosnku
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- kurkuma (mielona)
- 45 kcal
- 750 g bulionu drobiowego
Do podania
- 154 kcal
- 30 g groszku ptysiowego
Cały przepis ma:
- 998 kcal
- 180 g węgli
- 25 g białka
- 35 g tłuszczu
- Obrane warzywa (3 marchewki, 1 batat, 1 ziemniak, 1 cebula, 1 ząbek czosnku) pokroić na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzać masło. Podsmażyć cebulę, a w momencie jak się zrumieni, dodać czosnek i chwilę razem smażyć, mieszając.
- Dodać pokrojoną marchewkę, batata i ziemniaka. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i kurkumy, zamieszać.
- Zalać wszystko bulionem (lub wodą), przykryć i gotować do miękkości warzyw - ok. 25 minut.
- Zblendować wszystko na gładki krem.
- Podawać np. z groszkiem ptysiowym.