Zupa krem z marchewki i batata

Jedna porcja ma:

Kalorie 200kcal
Węglowodany 36 g węgli
Białko 5 g białka
Tłuszcze 7 g tłuszczu
5 porcji

Składniki

131 kcal
486 g marchwi
396 kcal
460 g batatów
86 kcal
112 g ziemniaków
32 kcal
1 szt. cebuli
7 kcal
1 szt. ząbków czosnku
147 kcal
1 łyżka masła
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
-
kurkuma (mielona)
45 kcal
750 g bulionu drobiowego

Do podania

154 kcal
30 g groszku ptysiowego

Cały przepis ma:

  • 998 kcal
  • 180 g węgli
  • 25 g białka
  • 35 g tłuszczu
  1. Obrane warzywa (3 marchewki, 1 batat, 1 ziemniak, 1 cebula, 1 ząbek czosnku) pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozgrzać masło. Podsmażyć cebulę, a w momencie jak się zrumieni, dodać czosnek i chwilę razem smażyć, mieszając.
  3. Dodać pokrojoną marchewkę, batata i ziemniaka. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i kurkumy, zamieszać.
  4. Zalać wszystko bulionem (lub wodą), przykryć i gotować do miękkości warzyw - ok. 25 minut.
  5. Zblendować wszystko na gładki krem.
  6. Podawać np. z groszkiem ptysiowym.
  • Zupa krem z marchewki i batata

Zupa krem z marchewki i batata

Jedna porcja ma:

Kalorie 200kcal
Węglowodany 36 g węgli
Białko 5 g białka
Tłuszcze 7 g tłuszczu