Zupa krem z zielonego groszku
Jedna porcja ma:
3
porcje
Składniki
- 147 kcal
- 20 g masła
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- 332 kcal
- 400 g zielonego groszku
- 35 kcal
- 500 g bulionu warzywnego
- -
- lubczyk
- 3 kcal
- 2 łyżki soku z cytryny
- -
- 0,5 łyżeczki soli
- -
- 1 szczypta pieprzu czarnego (mielonego)
- 355 kcal
- 90 g mascarpone
Cały przepis ma:
- 918 kcal
- 60 g węgli
- 32 g białka
- 57 g tłuszczu
- W garnku rozgrzać 2 łyżeczki masła. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i ją lekko zrumienić.
Następnie dodać pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i chwilę razem podsmażyć. - Mrożony zielony groszek przelać na sitku ciepłą wodą i wrzucić do garnka.
Wlać bulion oraz dodać kilka listków świeżego lubczyku (lub 1 łyżkę suszonego lubczyku).
Całość zagotować pod przykryciem. Gotować przez 10 minut. - Na koniec dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i 3 łyżki mascarpone.
- Zblendować zupę na gładki krem.