Zupa krem z zielonego groszku

Jedna porcja ma:

Kalorie 306kcal
Węglowodany 20 g węgli
Białko 11 g białka
Tłuszcze 19 g tłuszczu
3 porcje

Składniki

147 kcal
20 g masła
32 kcal
1 szt. cebuli
15 kcal
2 ząbki czosnku
332 kcal
400 g zielonego groszku
35 kcal
500 g bulionu warzywnego
-
lubczyk
3 kcal
2 łyżki soku z cytryny
-
0,5 łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego (mielonego)
355 kcal
90 g mascarpone

Cały przepis ma:

  • 918 kcal
  • 60 g węgli
  • 32 g białka
  • 57 g tłuszczu
  1. W garnku rozgrzać 2 łyżeczki masła. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i ją lekko zrumienić.
    Następnie dodać pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i chwilę razem podsmażyć.
  2. Mrożony zielony groszek przelać na sitku ciepłą wodą i wrzucić do garnka.
    Wlać bulion oraz dodać kilka listków świeżego lubczyku (lub 1 łyżkę suszonego lubczyku).
    Całość zagotować pod przykryciem. Gotować przez 10 minut.
  3. Na koniec dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i 3 łyżki mascarpone.
  4. Zblendować zupę na gładki krem.
  • Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Jedna porcja ma:

Kalorie 306kcal
Węglowodany 20 g węgli
Białko 11 g białka
Tłuszcze 19 g tłuszczu