Zupa krem z żółtych warzyw
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 126 kcal
- 450 g dyni
- 86 kcal
- 320 g marchwi
- 36 kcal
- 130 g papryki żółtej
- 23 kcal
- 60 g pietruszki (korzeń)
- 11 kcal
- 50 g selera (korzeń)
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 60 kcal
- 1000 g bulionu drobiowego
- 117 kcal
- 40 g śmietanki 30%
- 81 kcal
- 15 g pestek dyni
Cały przepis ma:
- 719 kcal
- 98 g węgli
- 24 g białka
- 49 g tłuszczu
- Warzywa obrać, pokroić w kostkę.
Pestki dyni podprażyć z odrobiną soli na suchej patelni. - W garnku roztopić masło, podsmażyć pokrojoną cebulę. Dodać pozostałe warzywa, doprawić solą, pieprzem i chwilę razem podsmażyć. Następnie całość zalać gorącym bulionem i gotować ok. 20 - 25 minut pod przykryciem, do miękkości warzyw.
- Do ugotowanych warzyw wlać śmietankę i zblendować na gładki krem.
- Gotową zupę podawać z prażonymi pestkami dyni.