Zupa marchewkowa z camembertem

Jedna porcja ma:

Kalorie 284kcal
Węglowodany 28 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 18 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

147 kcal
1 łyżka masła
90 kcal
1 łyżka oliwy
32 kcal
1 szt. cebuli
15 kcal
2 ząbki czosnku
17 kcal
0,5 szt. pora
135 kcal
500 g marchwi
193 kcal
250 g ziemniaków
23 kcal
150 g cukinii
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
60 kcal
850 g bulionu warzywnego
427 kcal
120 g sera camembert

Cały przepis ma:

  • 1137 kcal
  • 112 g węgli
  • 37 g białka
  • 71 g tłuszczu
  1. W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać pokrojoną w piórka cebulę i ją zrumienić. Następnie dodać pokrojony na plasterki czosnek i chwilę razem podsmażyć, co jakiś czas mieszając.
  2. W następnej kolejności dodać pokrojonego w półplasterki pora - chwilę podsmażyć.
    Dalej dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Na koniec dodać obraną i pokrojoną w półplasterki malutką cukinię.
    Całość zamieszać i doprawić solą i pieprzem.
  4. Zalać gorącym bulionem i zagotować pod przykryciem. Gotować przez ok. 15 minut (po tym czasie warzywa powinny być już miękkie).
  5. Dodać pokrojony na kawałki ser i całość zblendować na gładki krem.
    Można podać np. z płatkami chili i łyżką śmietanki 30%.
  • Zupa marchewkowa z camembertem

Zupa marchewkowa z camembertem

Jedna porcja ma:

Kalorie 284kcal
Węglowodany 28 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 18 g tłuszczu