Zupa marchewkowa z camembertem
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- 17 kcal
- 0,5 szt. pora
- 135 kcal
- 500 g marchwi
- 193 kcal
- 250 g ziemniaków
- 23 kcal
- 150 g cukinii
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 60 kcal
- 850 g bulionu warzywnego
- 427 kcal
- 120 g sera camembert
Cały przepis ma:
- 1137 kcal
- 112 g węgli
- 37 g białka
- 71 g tłuszczu
- W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać pokrojoną w piórka cebulę i ją zrumienić. Następnie dodać pokrojony na plasterki czosnek i chwilę razem podsmażyć, co jakiś czas mieszając.
- W następnej kolejności dodać pokrojonego w półplasterki pora - chwilę podsmażyć.
Dalej dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. - Na koniec dodać obraną i pokrojoną w półplasterki malutką cukinię.
Całość zamieszać i doprawić solą i pieprzem. - Zalać gorącym bulionem i zagotować pod przykryciem. Gotować przez ok. 15 minut (po tym czasie warzywa powinny być już miękkie).
- Dodać pokrojony na kawałki ser i całość zblendować na gładki krem.
Można podać np. z płatkami chili i łyżką śmietanki 30%.