Zupa po meksykańsku

Jedna porcja ma:

Kalorie 314kcal
Węglowodany 24 g węgli
Białko 23 g białka
Tłuszcze 13 g tłuszczu
5 porcji

Składniki

165 kcal
2 łyżki oliwy
32 kcal
1 szt. cebuli
452 kcal
400 g polędwicy wołowej
-
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
-
2 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
-
0,5 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
3 kcal
0,5 łyżeczki suszonych papryczek chili, otartych z pestkami
-
1 łyżeczka oregano (otartego)
6 kcal
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
61 kcal
2 szt. ekologicznej kostki rosołowej drobiowej
-
1250 g wrzącej wody
80 kcal
1 szt. pomidorów krojonych bez skórki
380 kcal
1 szt. fasoli czerwonej
120 kcal
150 g kukurydzy konserwowej
30 kcal
1 szt. czerwonej papryki kapia
2 kcal
1 szczypta cukru
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
240 kcal
5 łyżek śmietany 18%

Cały przepis ma:

  • 1571 kcal
  • 119 g węgli
  • 113 g białka
  • 65 g tłuszczu
  1. Zmielić mięso.
  2. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ją zeszklić.
  3. Dodać zmielone mięso. Doprawić przyprawami: granulowanym czosnkiem, słodką i ostrą papryką, oregano, kminem rzymskim, suszoną papryką chili w płatkach (łącznie z pestkami). Wymieszać i podsmażyć.
  4. Kostki rosołowe zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia. Bulion wlać do mięsa, całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić przez kolejne 10 minut już bez przykrycia.
  5. Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić pieprzem, solą (niewiele, ponieważ bulion jest już słony) i szczyptą cukru. Wymieszać i gotować przez 5 minut.
  6. Dodać odcedzoną kukurydzę i czerwoną fasolę z puszki.
  7. Gotować (bez przykrycia) na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  8. Podawać z łyżką śmietany i żółtym serem (opcjonalnie).

    Zupa najlepsza jest na drugi dzień.
  • Zupa po meksykańsku
  • dodatkowy obraz dla Zupa po meksykańsku

Zupa po meksykańsku

Jedna porcja ma:

Kalorie 314kcal
Węglowodany 24 g węgli
Białko 23 g białka
Tłuszcze 13 g tłuszczu