Zupa serowa z wędzonym łososiem
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 51 kcal
- 2 szt. pomidorów
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 34 kcal
- 1 szt. ekologicznej kostki rosołowej warzywnej
- -
- 600 g wrzącej wody
- 236 kcal
- 100 g sera topionego śmietankowego
- 172 kcal
- 50 g sera zółtego z dziurami babuni
- 832 kcal
- 200 g delikatnego sera cheddar
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- oregano
- 189 kcal
- 120 g łososia wędzonego
- -
- koperek
Cały przepis ma:
- 1693 kcal
- 30 g węgli
- 105 g białka
- 131 g tłuszczu
- Pomidory umyć. Końcówką noża delikatnie naciąć skórkę od góry na krzyż. Następnie sparzyć je, obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni roztopić masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pomidory i chwilę podsmażyć.
- Do garnka włożyć kostkę rosołową, zalać wrzątkiem i wymieszać. Dodać cebulę podsmażoną z pomidorami. Zblendować. Całość zagotować.
- Dodać serek topiony oraz starty na tarce o grubych oczkach ser żółty i cheddar. Wymieszać i delikatnie podgrzać. Zblendować na gładki krem.
- Zupę doprawić pieprzem i dwiema dużymi szczyptami oregano.
- Na patelni podsmażyć wędzonego łososia.
- Zupę podawać z kawałkami łososia, z wierzchu posypać posiekanym świeżym koperkiem.