Chałka z kruszonką

Jedna porcja ma:

Kalorie 461kcal
Węglowodany 67 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 15 g tłuszczu
6 porcji

Składniki

1535 kcal
450 g mąki pszennej typ 650
-
8 g drożdży suszonych instant
120 kcal
30 g cukru
-
1 łyżeczka soli himalajskiej
368 kcal
50 g masła
126 kcal
2 szt. żółtek (rozmiar L)
78 kcal
1 szt. jaj (L)
-
190 g letniej wody

Do posmarowania

78 kcal
1 szt. jaj (L)
8 kcal
1 łyżka mleka 2%

Kruszonka

171 kcal
50 g mąki pszennej typ 650
100 kcal
25 g cukru
184 kcal
25 g masła

Cały przepis ma:

  • 2765 kcal
  • 401 g węgli
  • 76 g białka
  • 92 g tłuszczu
  1. Przepis na dwie chałki o długości ok. 30 cm.

    W rondelku roztopić 50 g masła.
  2. Do miski dodać mąkę, saszetkę drożdży, cukier i bardzo płaską łyżeczkę soli - dokładnie wymieszać.
  3. Następnie dodać roztopione i przestudzone masło, żółtka, jajko i letnią wodę. Wymieszać wszystko z grubsza łyżką, następnie wyrabiać przez ok. 6 minut. Ciasto powinno odchodzić od dłoni. Uformować kulkę.
    Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie odłożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  4. Ciasto z lodówki przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Podzielić na 6 równych części (po ok. 133 g każda). Z każdej kulki uformować wałek o długości ok. 28 cm.
    Jedna chałka składa się z trzech takich wałków. Należy połączyć je z jednej strony i zapleść jak warkocz. Na końcu skleić i łączenie delikatnie podwinąć pod spód.
  5. Zaplecione chałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstęp. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 h.

  6. Pod koniec przygotować kruszonkę.
    W misce wymieszać mąkę z cukrem. Następnie dodać pokrojone na kawałki zimne masło.
    Całość zagnieść do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
  7. Wyrośnięte chałki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Odczekać kilka minut aż posmarowana warstwa wyschnie i ponownie posmarować. Posypać kruszonką.
  8. Piec w temp. 190°C (opcja góra-dół) przez 30 minut. Chałki powinny się ładnie zrumienić.
  • sniadanie
  • wypieki
  • drozdzowe
  • kruszonka
  • naslodko
  • chalka
  • Chałka z kruszonką
  • dodatkowy obraz dla Chałka z kruszonką
  • dodatkowy obraz dla Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

Jedna porcja ma:

Kalorie 461kcal
Węglowodany 67 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 15 g tłuszczu