Chleb pszenny z siemieniem lnianym i słonecznikiem (bez wyrabiania)

Jedna porcja ma:

Kalorie 304kcal
Węglowodany 51 g węgli
Białko 10 g białka
Tłuszcze 7 g tłuszczu
12 porcji

Składniki

2422 kcal
700 g mąki pszennej typ 450
-
2 łyżeczki soli himalajskiej
534 kcal
100 g siemienia lnianego
281 kcal
50 g słonecznika łuskanego
302 kcal
80 g płatków owsianych błyskawicznych
84 kcal
70 g świeżych drożdży babuni
24 kcal
1 łyżeczka cukru trzcinowego
-
700 g letniej wody

Cały przepis ma:

  • 3647 kcal
  • 613 g węgli
  • 124 g białka
  • 79 g tłuszczu
  1. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać 2 płaskie łyżeczki soli, siemię lniane, słonecznik i płatki owsiane. Dokładnie wymieszać łyżką.
  2. Do miseczki odmierzyć drożdże i zasypać je cukrem. Dodać trochę letniej wody i wymieszać do rozpuszczenia składników.
    Rozpuszczone drożdże wraz z resztą letniej wody wlać do miski i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Konsystencja będzie rzadka i klejąca.
  3. Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić ciasto na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  4. Formę o wymiarach 35 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzać do 200°C (opcja góra-dół).

    Ciasto przełożyć do formy i pozostawić na kolejne 10 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć nieco powyżej brzegów formy.
  5. Piec ok. 1 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć chleb z formy i włożyć go z papierem na kratkę w piekarniku, aby się dopiekł.
    Chleb jest dobrze upieczony, gdy po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos.
  6. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, posmarować chleb z wierzchu zimną wodą, wówczas ma lepszą skórkę.
  • Chleb pszenny z siemieniem lnianym i słonecznikiem (bez wyrabiania)
  • dodatkowy obraz dla Chleb pszenny z siemieniem lnianym i słonecznikiem (bez wyrabiania)

Chleb pszenny z siemieniem lnianym i słonecznikiem (bez wyrabiania)

Jedna porcja ma:

Kalorie 304kcal
Węglowodany 51 g węgli
Białko 10 g białka
Tłuszcze 7 g tłuszczu