Ciasto bananowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 191kcal
Węglowodany 20 g węgli
Białko 3 g białka
Tłuszcze 11 g tłuszczu
20 porcji

Biszkopt genueński

234 kcal
3 szt. jaj (L)
294 kcal
85 g mąki pszennej typ 450
149 kcal
20 g masła
300 kcal
75 g cukru białego drobnego
7 kcal
0,5 łyżeczki ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami

Masa bananowa

40 kcal
1 szt. galaretki o smaku cytrynowym
-
220 g wrzącej wody
456 kcal
4 szt. bananów
2 kcal
1 łyżka soku z cytryny
1492 kcal
200 g masła
188 kcal
3 szt. żółtek (rozmiar L)

Pianka

53 kcal
3 szt. białek (rozmiar L)
-
1 szczypta soli
340 kcal
0,5 szklanki cukru pudru
40 kcal
1 szt. galaretki o smaku pomarańczowym
-
125 g wrzącej wody

Wierzch

182 kcal
230 g mango w syropie
40 kcal
1 szt. galaretki o smaku agrestowym
-
400 g wrzącej wody

Cały przepis ma:

  • 3816 kcal
  • 409 g węgli
  • 64 g białka
  • 216 g tłuszczu
  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli używamy silikonowej tortownicy ze szklanym dnem, niczym jej nie smarujemy i nie wykładamy papierem).

    Biszkopt genueński:
    Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dodatkowo, jajka (w skorupkach) należy włożyć na 30 minut do ciepłej wody. Ogrzanie jajek pozwoli na uzyskanie większej ilości puszystej masy.

    Do miseczki przesiać mąkę.

    W rondelku roztopić masło, przestudzić.

    Do miski wbić ogrzane jajka (w całości, białka+żółtka), wsypać cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijać przez ok. 15 minut na najwyższych obrotach miksera, do uzyskania jasnej, puszystej masy.

    Do masy dodawać mąkę i delikatnie mieszać trzepaczką do połączenia. Wystudzone masło wymieszać w rondelku z 1 łyżką masy jajecznej i następnie przelać je do masy, ponownie delikatnie wymieszać, tak, żeby jak najmniej zmniejszyć objętość piany.

    Masę przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 175ºC (opcja góra-dół) przez ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Biszkopt powinien być zarumieniony. Po upieczeniu, wyjąć od razu biszkopt z piekarnika i opuścić go w formie na podłogę z odległości 40 cm (dzięki temu nie opadnie i pozostanie równy).
  2. Masa bananowa:
    Galaretkę (na 500 ml) rozpuścić w niepełnej szklance wrzącej wody, ostudzić.

    Banany zblendować z 1 łyżką soku z cytryny.

    Utrzeć masło z żółtkami na jasną masę, następnie dodawać po łyżce masę z bananów, ciągle miksując.

    Tężejącą galaretkę dodawać stopniowo do masy i dokładnie miksować.

    Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt i wstawić do lodówki.
  3. Pianka:
    Galaretkę (na 500 ml) rozpuścić w 0,5 szklanki wrzącej wody, ostudzić.

    Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na puszystą i sztywną pianę.

    Dodawać stopniowo tężejącą galaretkę i miksować do połączenia.

    Pianę wyłożyć na chłodną masę.
  4. Wierzch:
    Mango z puszki odcedzić z syropu i pokroić w dowolną kostkę. Wyłożyć na pianie.

    Galaretkę (na 500 ml) rozpuścić w ok. 400 ml wrzącej wody, ostudzić. W momencie, jak zacznie tężeć, wylać ją na mango.
  • Ciasto bananowe
  • dodatkowy obraz dla Ciasto bananowe
  • dodatkowy obraz dla Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 191kcal
Węglowodany 20 g węgli
Białko 3 g białka
Tłuszcze 11 g tłuszczu