Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką

Jedna porcja ma:

Kalorie 463kcal
Węglowodany 44 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 27 g tłuszczu
12 porcji

Biszkopt

467 kcal
6 szt. jaj (L)
312 kcal
6 łyżek cukru
-
1 szczypta soli
208 kcal
6 łyżek mąki pszennej typ 450
38 kcal
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 kcal
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz

3 kcal
0,3 szklanki herbaty czarnej
20 kcal
1 łyżeczka cukru
1 kcal
1 łyżeczka soku z cytryny

Krem

375 kcal
3 szklanki mleka 2%
2205 kcal
300 g masła
640 kcal
160 g cukru
64 kcal
16 g cukru wanilinowego
251 kcal
4 szt. żółtek (rozmiar L)
173 kcal
5 łyżek mąki pszennej typ 450
226 kcal
6 łyżek mąki ziemniaczanej
205 kcal
2 łyżki spirytusu

Wierzch

280 kcal
1000 g truskawek
80 kcal
2 szt. galaretek o smaku truskawkowym
-
750 g wrzącej wody

Cały przepis ma:

  • 5552 kcal
  • 533 g węgli
  • 104 g białka
  • 323 g tłuszczu
  1. Przepis na blaszkę o wymiarach 39,5 x 23,5 cm.

    Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Biszkopt:
    Oddzielić białka od żółtek.

    Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować całość na jasną, puszystą masę.

    W misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej i krótko zmiksować na najniższych obrotach.

    Ciasto przelać do formy i wyrównać.

    Piec w temp. 165°C (termoobieg) przez ok. 35-40 minut.
  3. Poncz:
    Zaparzyć 1/3 szklanki słabej, czarnej herbaty. Posłodzić cukrem, dodać sok z cytryny.

    Biszkopt po wystudzeniu nasączyć.
  4. Krem:
    2 szklanki mleka zagotować z połową kostki masła (100 g).

    Żółtka zmiksować z cukrami na jasną, puszystą masę. Następnie dodać wymieszane mąki (pszenną i ziemniaczaną) i 1 szklankę zimnego mleka - zmiksować na jednolitą masę.
    Masę wlać do wrzącego mleka, gotować 2 minuty, energicznie mieszając.

    Po ugotowaniu, budyń przełożyć do mokrej miski opłukanej w zimnej wodzie. Przykryć pokrywką. Przestudzić, mieszając od czasu do czasu.

    W misce utrzeć kostkę masła (200 g), następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej, cały czas miksując. Na koniec dodać spirytus.
  5. Dwie galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Ostudzić.
  6. Złożenie:
    Na biszkopt nałożyć dosyć cienką warstwę kremu, następnie ciasno ułożyć połowę truskawek pokrojonych w ćwiartki/połówki. Nałożyć resztę kremu, drugą połowę truskawek pokrojonych w ćwiartki. Wylać tężejącą galaretkę.
  7. Schłodzić w lodówce kilka godzin.
  • Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką

Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką

Jedna porcja ma:

Kalorie 463kcal
Węglowodany 44 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 27 g tłuszczu