Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Jedna porcja ma:

Kalorie 427kcal
Węglowodany 59 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 18 g tłuszczu
12 porcji

Ciasto drożdżowe

125 kcal
1 szklanka mleka 2%
-
1 szczypta soli
104 kcal
2 łyżki cukru
735 kcal
100 g masła
156 kcal
2 szt. jaj (L)
60 kcal
50 g świeżych drożdży babuni
1730 kcal
500 g mąki pszennej typ 450
180 kcal
2 łyżki oleju rzepakowego

Owoce

209 kcal
35 szt. śliwek węgierek

Kruszonka

692 kcal
200 g mąki pszennej typ 450
735 kcal
100 g masła
400 kcal
100 g cukru pudru

Cały przepis ma:

  • 5126 kcal
  • 704 g węgli
  • 108 g białka
  • 211 g tłuszczu
  1. Przepis na prostokątną blaszkę 39,5 x 23,5 cm.

    Ciasto drożdżowe:
    W rondelku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Przelać mleko do miski, dodać sól, cukier i drożdże (mleko powinno być letnie, nie może być gorące!) - wszystko wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać mąkę, jaja i wyrobić ciasto (ok. 10-15 min.). Pod koniec wyrabiania dodać olej. Po wyrobieniu ciasto powinno być lekkie, nie należy dodawać zbyt dużo mąki.

    Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. lub do podwojenia objętości.
  2. Dłonie oprószyć w mące, wyrośnięte ciasto wyjąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić je palcami na cały spód.
  3. Na wierzchu ułożyć obok siebie połówki śliwek (skórką do dołu).
  4. Kruszonka:
    Do miski dodać mąkę, pokrojone na kawałki masło i cukier puder.
    Całość zagnieść do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
  5. Ciasto posypać kruszonką.
    Pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na ok. 20 minut.
  6. Piekarnik nagrzać do 165°C (termoobieg). Piec około 50 minut, kruszonka powinna się zrumienić.
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Jedna porcja ma:

Kalorie 427kcal
Węglowodany 59 g węgli
Białko 9 g białka
Tłuszcze 18 g tłuszczu