Ciasto ucierane z rabarbarem

Jedna porcja ma:

Kalorie 537kcal
Węglowodany 70 g węgli
Białko 10 g białka
Tłuszcze 25 g tłuszczu
8 porcji

Składniki

45 kcal
500 g rabarbaru
1470 kcal
200 g masła
64 kcal
16 g cukru wanilinowego
1200 kcal
300 g cukru pudru
467 kcal
6 szt. jaj (L)
1038 kcal
300 g mąki pszennej typ 450
15 kcal
3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szczypta soli

Cały przepis ma:

  • 4298 kcal
  • 562 g węgli
  • 78 g białka
  • 202 g tłuszczu
  1. Odciąć końce łodyg rabarbaru, usunąć włókna, umyć. Pokroić na ok. 1-1,5 cm kawałki.
  2. Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzać do 165°C (opcja z termoobiegiem).
  3. Do miski wrzucić miękkie masło i cukier wanilinowy. Zmiksować na jasną masę.
  4. Dodać cukier puder i jedno żółtko. Zmiksować do połączenia. Następnie dodawać po kolei resztę żółtek, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia się składników.
  5. Do miseczki odmierzyć mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.

    Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
  6. Do masy dodawać kolejno łyżkę mąki i łyżkę białek, miksować delikatnie na najniższych obrotach do połączenia. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
  7. Masę przelać do formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć warstwę rabarbaru.
    Piec ok. 50 minut (165°C, opcja z termoobiegiem).
  • Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem

Jedna porcja ma:

Kalorie 537kcal
Węglowodany 70 g węgli
Białko 10 g białka
Tłuszcze 25 g tłuszczu