Ciasto z budyniem, bananami, kajmakiem i bitą śmietaną (bez pieczenia)

Jedna porcja ma:

Kalorie 322kcal
Węglowodany 35 g węgli
Białko 4 g białka
Tłuszcze 18 g tłuszczu
25 porcji

Składniki

520 kcal
1040 g mleka 2%
71 kcal
80 g budyniu śmietankowego
400 kcal
100 g cukru
1492 kcal
200 g masła
399 kcal
3,5 szt. bananów
-
sok z 1/4 cytryny
1489 kcal
510 g masy krówkowej (kajmaku)
31 kcal
2 łyżeczki żelatyny deserowej
-
40 g wody
1720 kcal
500 g śmietanki tortowej UHT 36%
192 kcal
4 łyżki cukru pudru
1732 kcal
400 g herbatników ETI tea biscuits

Cały przepis ma:

  • 8046 kcal
  • 885 g węgli
  • 112 g białka
  • 450 g tłuszczu
  1. Przygotować budyń:
    Z 1 l zimnego mleka odlać około 3/4 szklanki i rozmieszać w nim zawartość 2 torebek, dodając 100 g cukru.

    Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotować.

    Po zagotowaniu, budyń odstawić z ognia, przelać do miski i całkowicie ostudzić.
  2. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i następnie dodawać w krótkich odstępach czasu po łyżce budyniu, ciągle miksując.
  3. Formę o wymiarach ok. 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Banany pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny.
  4. Złożenie ciasta:
    - na dnie foremki ułożyć warstwę herbatników;
    - wyłożyć 1/4 kremu budyniowego;
    - na kremie ułożyć plasterki bananów skropione sokiem z cytryny;
    - na banany wyłożyć 1/4 kremu budyniowego;
    - ułożyć warstwę herbatników;
    - masę kajmakową rozmieszać widelcem (żeby zrobiła się nieco bardziej miękka i płynna) i rozsmarować ją na herbatniki (2 łyżki masy kajmakowej można odłożyć do dekoracji);
    - ułożyć warstwę herbatników;
    - wyłożyć resztę kremu budyniowego;
    - ułożyć warstwę herbatników;

    Ciasto włożyć do lodówki i w międzyczasie przygotować bitą śmietanę.
    Żelatynę deserową rozpuścić w letniej/chłodnej wodzie.
    Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę i całość zmiksować.

    - ubitą śmietankę rozprowadzić na herbatnikach;
    - udekorować odłożoną masą kajmakową.
  5. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, aby stężało.
  • Ciasto z budyniem, bananami, kajmakiem i bitą śmietaną (bez pieczenia)
  • dodatkowy obraz dla Ciasto z budyniem, bananami, kajmakiem i bitą śmietaną (bez pieczenia)

Ciasto z budyniem, bananami, kajmakiem i bitą śmietaną (bez pieczenia)

Jedna porcja ma:

Kalorie 322kcal
Węglowodany 35 g węgli
Białko 4 g białka
Tłuszcze 18 g tłuszczu