Drożdżowa gwiazda z makiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 456kcal
Węglowodany 74 g węgli
Białko 12 g białka
Tłuszcze 12 g tłuszczu
8 porcji

Ciasto

1730 kcal
500 g mąki pszennej typ 450
36 kcal
30 g świeżych drożdży babuni
200 kcal
50 g cukru
94 kcal
187 g mleka 2%
156 kcal
2 szt. jaj (L)
377 kcal
50 g masła łaciate

Do przełożenia

654 kcal
300 g masy makowej z bakaliami

Do posmarowania

60 kcal
1 szt. jaj (S)

Lukier

5 kcal
3 łyżki soku z cytryny
340 kcal
0,5 szklanki cukru pudru

Cały przepis ma:

  • 3650 kcal
  • 596 g węgli
  • 98 g białka
  • 92 g tłuszczu
  1. Do miski wsypać mąkę. Następnie zrobić dołek, rozkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać ciepłe mleko i mieszać je z drożdżami, tak aby się rozpuściły, zagarniając kilka łyżek mąki. Przykryć papierowym ręcznikiem lub folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.
  2. Dodać jajka i delikatnie wymieszać łyżką wszystkie składniki. Następnie dodać roztopione, ciepłe masło i wyrabiać ciasto przez około 10 minut (ciasto powinno być gładkie i elastyczne). Uformować kulę, delikatnie oprószyć mąką, przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ciasto podzielić na 4 równe części. Pierwszą część ciasta rozwałkować w kształcie koła o średnicy ok. 25 cm i przełożyć ją na blachę. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. W ten sam sposób rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć ją na pierwszy placek, posmarować masą makową. Następnie położyć trzeci placek, resztę masy makowej i przykryć czwartym plackiem.
  5. Na środku ciasta delikatnie odcisnąć krawędź szklanki, tak aby wyznaczyć koło, które należy pozostawić bez nacinania. Ciasto podzielić nożem na 16 równych części. Każdy kawałek okręcić 2 razy w jedną stronę i zlepić na końcu. Kawałki okręcać na zmianę, tzn. pierwszy 2 razy w prawo, drugi 2 razy w lewy, trzeci 2 razy w prawo itd.
  6. Kawałki przekręcone w przeciwne strony, delikatnie skleić razem na końcach.
  7. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  8. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 180°C (góra-dół). Wierzch gwiazdy delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez około 25 minut na złoty kolor.
  9. Gorący sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem w takiej ilości, aby otrzymać odpowiednią konsystencję lukru.
  10. Lekko przestudzoną gwiazdę polać lukrem.
  • Drożdżowa gwiazda z makiem
  • dodatkowy obraz dla Drożdżowa gwiazda z makiem
  • dodatkowy obraz dla Drożdżowa gwiazda z makiem
  • dodatkowy obraz dla Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 456kcal
Węglowodany 74 g węgli
Białko 12 g białka
Tłuszcze 12 g tłuszczu