Drożdżowa gwiazda z makiem
Jedna porcja ma:
8
porcji
Ciasto
- 1730 kcal
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 36 kcal
- 30 g świeżych drożdży babuni
- 200 kcal
- 50 g cukru
- 94 kcal
- 187 g mleka 2%
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 377 kcal
- 50 g masła łaciate
Do przełożenia
- 654 kcal
- 300 g masy makowej z bakaliami
Do posmarowania
- 60 kcal
- 1 szt. jaj (S)
Lukier
- 5 kcal
- 3 łyżki soku z cytryny
- 340 kcal
- 0,5 szklanki cukru pudru
Cały przepis ma:
- 3650 kcal
- 596 g węgli
- 98 g białka
- 92 g tłuszczu
- Do miski wsypać mąkę. Następnie zrobić dołek, rozkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać ciepłe mleko i mieszać je z drożdżami, tak aby się rozpuściły, zagarniając kilka łyżek mąki. Przykryć papierowym ręcznikiem lub folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.
- Dodać jajka i delikatnie wymieszać łyżką wszystkie składniki. Następnie dodać roztopione, ciepłe masło i wyrabiać ciasto przez około 10 minut (ciasto powinno być gładkie i elastyczne). Uformować kulę, delikatnie oprószyć mąką, przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto podzielić na 4 równe części. Pierwszą część ciasta rozwałkować w kształcie koła o średnicy ok. 25 cm i przełożyć ją na blachę. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. W ten sam sposób rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć ją na pierwszy placek, posmarować masą makową. Następnie położyć trzeci placek, resztę masy makowej i przykryć czwartym plackiem.
- Na środku ciasta delikatnie odcisnąć krawędź szklanki, tak aby wyznaczyć koło, które należy pozostawić bez nacinania. Ciasto podzielić nożem na 16 równych części. Każdy kawałek okręcić 2 razy w jedną stronę i zlepić na końcu. Kawałki okręcać na zmianę, tzn. pierwszy 2 razy w prawo, drugi 2 razy w lewy, trzeci 2 razy w prawo itd.
- Kawałki przekręcone w przeciwne strony, delikatnie skleić razem na końcach.
- Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
- W międzyczasie piekarnik nagrzać do 180°C (góra-dół). Wierzch gwiazdy delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez około 25 minut na złoty kolor.
- Gorący sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem w takiej ilości, aby otrzymać odpowiednią konsystencję lukru.
- Lekko przestudzoną gwiazdę polać lukrem.