Ekstremalnie czekoladowe ciasto

Jedna porcja ma:

Kalorie 410kcal
Węglowodany 32 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 28 g tłuszczu
12 porcji

Ciasto - spód

1119 kcal
150 g masła
753 kcal
150 g czekolady gorzkiej
389 kcal
5 szt. jaj (L)
30 kcal
1 łyżka ciemnego kakao
-
1 szczypta soli
680 kcal
170 g cukru białego drobnego

Czekoladowy mus

746 kcal
100 g masła
502 kcal
100 g czekolady gorzkiej
234 kcal
3 szt. jaj (L)
30 kcal
1 łyżka ciemnego kakao
-
1 szczypta soli
400 kcal
100 g cukru białego drobnego
31 kcal
2 łyżeczki żelatyny deserowej
-
80 g wody

Cały przepis ma:

  • 4914 kcal
  • 381 g węgli
  • 86 g białka
  • 331 g tłuszczu
  1. Ciasto - spód
    Piekarnik nagrzać do 180°C (góra-dół).
    Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Do rondelka z grubym dnem dodać pokrojone masło i połamaną na kosteczki czekoladę, całość roztopić na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając. Ostudzić.
    Zmiksować żółtka z kakao, a następnie dodać je do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksować/wymieszać łyżką.
    Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodawać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 2 minuty, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
    Ubite białka delikatnie połączyć z masą czekoladową - wymieszać łyżką. Masę wlać do formy i piec przez 25 minut (nie należy dłużej piec ciasta, ponieważ czekolada będzie miała gorzki posmak).
    Ciasto ostudzić, pozostawić je w formie. Ciasto opadnie, wgłębienie należy wypełnić czekoladowym musem.
  2. Czekoladowy mus
    Do rondelka z grubym dnem dodać pokrojone masło i połamaną na kosteczki czekoladę, całość roztopić na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając. Ostudzić.
    Zmiksować żółtka z kakao, a następnie dodać je do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksować/wymieszać łyżką.
    Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodawać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 2 minuty, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
    Żelatynę rozpuścić w wodzie, przestudzić i wymieszać dokładnie z masą czekoladową (można krótko zmiksować). Następnie delikatnie wmieszać łyżką ubite białka.
    Masę wylać na środek upieczonego spodu. Wstawić do chłodnego miejsca lub lodówki na kilka godzin. Ciasto dosyć szybko tężeje.
  • Ekstremalnie czekoladowe ciasto

Ekstremalnie czekoladowe ciasto

Jedna porcja ma:

Kalorie 410kcal
Węglowodany 32 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 28 g tłuszczu