Gofry

Jedna porcja ma:

Kalorie 220kcal
Węglowodany 30 g węgli
Białko 5 g białka
Tłuszcze 9 g tłuszczu
16 porcji

Składniki

311 kcal
4 szt. jaj (L)
-
1 szczypta soli
440 kcal
0,5 szklanki cukru
64 kcal
16 g cukru wanilinowego
1035 kcal
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1661 kcal
3 szklanki mąki pszennej typ 450
5 kcal
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1,8 szklanki wody mineralnej gazowanej

Cały przepis ma:

  • 3516 kcal
  • 475 g węgli
  • 79 g białka
  • 143 g tłuszczu
  1. Przepis na ok. 16 sztuk.

    Przygotować dwie miski, białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. W drugiej misce zmiksować na puch żółtka z cukrami.
  3. Następnie wlać olej, ciągle miksując.
  4. Dodać mąkę i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Wlać wodę (1 i 3/4 szklanki) i całość razem zmiksować.
  5. Do masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najniższych obrotach, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Gofrownicę o dużej mocy (co najmniej 1400 W - tylko w takiej wyjdą chrupiące gofry) dobrze rozgrzać, nasmarować olejem za pomocą pędzelka, nalać porcję masy i piec przez ok. 7-8 minut, bez otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia.
    Gofry powinny być chrupiące i zrumienione.

    Podawać gorące.
  7. Podawać np. z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami, konfiturami itp.
  • Gofry
  • dodatkowy obraz dla Gofry

Gofry

Jedna porcja ma:

Kalorie 220kcal
Węglowodany 30 g węgli
Białko 5 g białka
Tłuszcze 9 g tłuszczu