Hamburger z indyka

Jedna porcja ma:

Kalorie 596kcal
Węglowodany 46 g węgli
Białko 49 g białka
Tłuszcze 24 g tłuszczu
9 porcji

Ciasto na bułki

1416 kcal
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
-
0,8 łyżeczki soli himalajskiej
115 kcal
230 g mleka 2%
15 kcal
16 g drożdży świeżych
72 kcal
1,5 łyżki cukru białego drobnego
221 kcal
30 g masła
78 kcal
1 szt. jaj (L)

Na wierzch

57 kcal
1 szt. żółtek (rozmiar M)
8 kcal
1 łyżka mleka 2%
142 kcal
4,5 łyżeczki sezamu

Mięso

1141 kcal
1130 g filetu z piersi indyka
-
przyprawa do mięs
-
przyprawa do indyka
-
sól himalajska
-
pieprz czarny mielony
90 kcal
1 łyżka oleju rzepakowego
32 kcal
1 szt. cebuli
-
zielone pędy cebuli
311 kcal
4 szt. jaj (L)
304 kcal
85 g bułki tartej wrocławskiej

Do smażenia

-
olej rzepakowy

Dodatki

568 kcal
9 łyżeczek majonezu kieleckiego
656 kcal
9 plastrów sera żółtego gouda
73 kcal
9 łyżeczek ketchupu łagodnego
23 kcal
3,5 szt. ogórków kiszonych
16 kcal
0,5 szt. cebuli czerwonej
25 kcal
18 szt. liści sałaty karbowanej

Cały przepis ma:

  • 5362 kcal
  • 418 g węgli
  • 442 g białka
  • 214 g tłuszczu
  1. Bułki wykonać według przepisu:
    https://www.makroprzepisy.pl/przepisy/Morelove/puszyste-bulki-hamburgerowe
  2. Filet z indyka zmielić, doprawić przyprawami, solą i pieprzem. Wymieszać.
  3. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do mięsa.
  4. Zielone pędy cebuli pokroić, dodać do mięsa i wymieszać.
  5. Następnie dodać jajka, bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać.
  6. Mięso podzielić na 9 części i wilgotnymi dłońmi formować burgery.
  7. Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu smażyć burgery z obu stron na złoty kolor.
  8. Bułki hamburgerowe przekroić na pół i opiec w opiekaczu. Następnie nałożyć łyżeczkę majonezu, usmażonego burgera, plaster sera żółtego, łyżeczkę ketchupu, plasterki ogórka kiszonego, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, sałatę karbowaną.
  • Hamburger z indyka

Hamburger z indyka

Jedna porcja ma:

Kalorie 596kcal
Węglowodany 46 g węgli
Białko 49 g białka
Tłuszcze 24 g tłuszczu