Hamburgery wołowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 588kcal
Węglowodany 46 g węgli
Białko 36 g białka
Tłuszcze 29 g tłuszczu
8 porcji

Składniki na ciasto

-
185 g wody
200 kcal
40 g mleka w proszku pełnego 27%
298 kcal
40 g masła
52 kcal
1 łyżka cukru
13 kcal
4 g drożdży instant
78 kcal
1 szt. jaj (L)
-
0,8 łyżeczki soli
1384 kcal
400 g mąki pszennej typ 450

Składniki do posmarowania bułek

63 kcal
1 szt. żółtek (rozmiar L)
8 kcal
1 łyżka mleka 2%
-
sezam

Składniki na hamburgery

32 kcal
1 szt. cebuli białej
90 kcal
1 łyżka oliwy
904 kcal
800 g polędwicy wołowej
15 kcal
2 ząbki czosnku
-
sól
-
pieprz czarny mielony
-
przyprawa kuchni meksykańskiej
27 kcal
1 łyżka sosu BBQ classic
-
5 kropli sosu tabasco
8 kcal
1 łyżka sosu sojowego
-
zielone pędy cebuli
63 kcal
1 szt. żółtek (rozmiar L)
756 kcal
6 łyżek oleju
-
mix sałat z sałatą lodową
549 kcal
8 plastrów sera żółtego radamer
51 kcal
2 szt. pomidorów
16 kcal
0,5 szt. cebuli czerwonej

Składniki na sos czosnkowy

87 kcal
150 g jogurtu naturalnego
15 kcal
2 ząbki czosnku
-
sól
-
pieprz czarny mielony
-
koperek suszony

Cały przepis ma:

  • 4706 kcal
  • 367 g węgli
  • 285 g białka
  • 233 g tłuszczu
  1. Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 8 burgerów (po ok. 120 g).
     
    Przygotowanie bułek hamburgerowych (waga 1 bułki = ok. 90 g):
    1. Ciepłą wodę wlać do miski, dodać mleko w proszku i wymieszać. Następnie dodać masło, cukier (płaską łyżkę) i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia (całość powinna być wciąż ciepła/letnia). Dodać drożdże, zamieszać, przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić na 10 minut.
    2. Dodać jajko, połowę mąki i sól - całość połączyć. Powoli dodawać resztę mąki i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki. Ciasto zagarnąć, uformować kulę, delikatnie oprószyć mąką, przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
    3. Po tym czasie uformować 8 równych, gładkich kulek, następnie każdą z nich należy rozpłaszczyć w dłoniach. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć papierowym ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
    4. Piekarnik nagrzać do 200°C (opcja góra-dół). Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
    Wstawić do piekarnika i piec 15 minut (na dwie ostatnie minuty można włączyć termoobieg - bułeczki bardziej się zarumienią).
  2. Przygotowanie burgerów:
    1. Białą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy.
    2. Mięso oczyścić i pokroić na kawałki. Zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o średnich oczkach - pomiędzy kawałkami mięsa, zmielić również ząbki czosnku. Mięso doprawić solą, pieprzem, mieszanką przypraw, sosem BBQ, sosem tabasco, sosem sojowym, dodać zeszkloną cebulę, pokrojoną zieloną cebulkę i wszystko wymieszać. Na koniec dodać żółtko i ponownie wymieszać.
    3. Uformować kulki po ok. 120 g i rozpłaszczyć je w wilgotnych dłoniach. Rozgrzać dobrze patelnię, dodać olej, posypać pierwsze 4 burgery z jednej strony solą i ułożyć je na patelni (posoloną stroną do patelni). Burgery należy smażyć na dość dużym ogniu, przez około 3 minuty z jednej strony, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera. Podczas smażenia nie należy dociskać burgerów do patelni, ponieważ wypuszczą wtedy soki.
    4. Drugą stronę burgerów posypać solą, przewrócić je i smażyć kolejne 3 minuty.
    5. Patelnię wytrzeć papierowym ręcznikiem i smażyć kolejne burgery.
    6. Bułki hamburgerowe przekroić na pół, podgrzać je na patelni lub opiec w tosterze. Na połowie bułki układać po kolei sałatę, mięso, plasterek sera żółtego, plasterki pomidora, plasterki czerwonej cebuli, sos czosnkowy i drugą część bułki.
  3. Przygotowanie sosu czosnkowego:
    Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki. Dodać jogurt naturalny, sól, pieprz, koper i wymieszać.
  • Hamburgery wołowe

Hamburgery wołowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 588kcal
Węglowodany 46 g węgli
Białko 36 g białka
Tłuszcze 29 g tłuszczu