Indyk w chlebku pita
Jedna porcja ma:
4
porcje
Mięso
- 404 kcal
- 400 g filetu z piersi indyka
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny mielony
- -
- oregano
- 30 kcal
- 1 szt. kostki rosołowej z pietruszką i lubczykiem
- -
- 500 g wody
- -
- przyprawa kebab-gyros
Składniki
- 8 kcal
- 60 g sałaty lodowej
- 27 kcal
- 100 g kapusty czerwonej (głowa)
- 21 kcal
- 140 g pomidorów
- 153 kcal
- 60 g sera żółtego mozzarella
- 660 kcal
- 4 szt. pity
Sos
- 35 kcal
- 50 g jogurtu naturalnego kremowego
- 201 kcal
- 30 g majonezu
- 30 kcal
- 30 g ketchupu pikantnego
- 4 kcal
- 0,5 szt. papryki chili
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny mielony
- -
- oregano
- -
- papryka ostra
Cały przepis ma:
- 1573 kcal
- 161 g węgli
- 140 g białka
- 41 g tłuszczu
- Mięso:
Indyka umyć, oczyścić i włożyć w całości do wolnowaru. Posypać solą, pieprzem, oregano. 1 kostkę rosołową rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, z czego połowę wlać do wolnowaru (reszta rosołu będzie potrzebna do podlania mięsa zapiekanego w piekarniku). Przykryć, gotować przez 3 godziny, w opcji "high".
Gotowego indyka wyjąć z wolnowaru, podzielić go nożem lub dwoma widelcami na kawałki i ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Mięso posypać przyprawą do gyrosa i podlać przygotowanym wcześniej rosołem.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C, włączyć funkcję grilla. Zapiec indyka przez ok. 10 minut, powinien się lekko zrumienić. - Składniki:
Umyć warzywa. Poszatkować czerwoną kapustę. Pomidory pokroić w plastry.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. - Sos:
Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i ketchupem. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę połowę papryczki chili. Doprawić solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Wymieszać. - Wykonanie:
Chlebki pita nacinamy i nadziewamy warzywami, sosem, serem żółtym i indykiem.