Indyk w chlebku pita

Jedna porcja ma:

Kalorie 393kcal
Węglowodany 40 g węgli
Białko 35 g białka
Tłuszcze 10 g tłuszczu
4 porcje

Mięso

404 kcal
400 g filetu z piersi indyka
-
sól himalajska
-
pieprz czarny mielony
-
oregano
30 kcal
1 szt. kostki rosołowej z pietruszką i lubczykiem
-
500 g wody
-
przyprawa kebab-gyros

Składniki

8 kcal
60 g sałaty lodowej
27 kcal
100 g kapusty czerwonej (głowa)
21 kcal
140 g pomidorów
153 kcal
60 g sera żółtego mozzarella
660 kcal
4 szt. pity

Sos

35 kcal
50 g jogurtu naturalnego kremowego
201 kcal
30 g majonezu
30 kcal
30 g ketchupu pikantnego
4 kcal
0,5 szt. papryki chili
-
sól himalajska
-
pieprz czarny mielony
-
oregano
-
papryka ostra

Cały przepis ma:

  • 1573 kcal
  • 161 g węgli
  • 140 g białka
  • 41 g tłuszczu
  1. Mięso:
    Indyka umyć, oczyścić i włożyć w całości do wolnowaru. Posypać solą, pieprzem, oregano. 1 kostkę rosołową rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, z czego połowę wlać do wolnowaru (reszta rosołu będzie potrzebna do podlania mięsa zapiekanego w piekarniku). Przykryć, gotować przez 3 godziny, w opcji "high".
    Gotowego indyka wyjąć z wolnowaru, podzielić go nożem lub dwoma widelcami na kawałki i ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Mięso posypać przyprawą do gyrosa i podlać przygotowanym wcześniej rosołem.
    Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C, włączyć funkcję grilla. Zapiec indyka przez ok. 10 minut, powinien się lekko zrumienić.
  2. Składniki:
    Umyć warzywa. Poszatkować czerwoną kapustę. Pomidory pokroić w plastry.
    Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Sos:
    Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i ketchupem. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę połowę papryczki chili. Doprawić solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Wymieszać.
  4. Wykonanie:
    Chlebki pita nacinamy i nadziewamy warzywami, sosem, serem żółtym i indykiem.
  • Indyk w chlebku pita
  • dodatkowy obraz dla Indyk w chlebku pita
  • dodatkowy obraz dla Indyk w chlebku pita

Indyk w chlebku pita

Jedna porcja ma:

Kalorie 393kcal
Węglowodany 40 g węgli
Białko 35 g białka
Tłuszcze 10 g tłuszczu