Kremowy sernik z białą czekoladą i sosem karmelowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 612kcal
Węglowodany 47 g węgli
Białko 11 g białka
Tłuszcze 42 g tłuszczu
12 porcji

Spód i boki

1150 kcal
250 g ciastek zbożowych z płatkami owsianymi
602 kcal
80 g masła łaciate

Masa serowa

1911 kcal
700 g twarożku kanapkowo-sernikowego
447 kcal
130 g śmietanki tortowej UHT 36%
389 kcal
5 szt. jaj (L)
460 kcal
115 g cukru białego drobnego
26 kcal
2 łyżeczki ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami
1269 kcal
225 g czekolady białej

Sos karmelowy

480 kcal
120 g cukru
-
2 łyżki wody
220 kcal
4 łyżki śmietanki tortowej UHT 36%
151 kcal
1 łyżka masła łaciate
-
2 szczypty soli

Do dekoracji

238 kcal
40 g orzeszków ziemnych z pieca, z solą

Cały przepis ma:

  • 7344 kcal
  • 560 g węgli
  • 128 g białka
  • 507 g tłuszczu
  1. Forma o średnicy 24 cm.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
     
    Spód i boki:
    Masło roztopić w małym rondelku.
    Ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować do postaci piasku, dodać roztopione masło i ponownie zmiksować do otrzymania wilgotnej masy.
    Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciasteczka, rozprowadzić je równomiernie na spodzie i bokach formy (do 3/4 ich wysokości) i dokładnie docisnąć. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.
  2. Masa serowa:
    Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
    Do dużej miski dodać wszystkie składniki na masę serową: twaróg, płynną śmietankę, jajka, cukier, ekstrakt i roztopioną czekoladę. Krótko zmiksować, tylko do połączenia (nie można miksować zbyt długo, aby nie napowietrzyć masy - napowietrzony sernik mocno wyrośnie, a później opadnie).
    Formę z masą serową bardzo dokładnie zabezpieczyć od zewnątrz folią aluminiową i owinąć szczelnie folią spożywczą. Tortownica musi być szczelna.
    Masę serową przelać do formy na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160°C przez około 80 minut (opcja góra-dół). Cała powierzchnia sernika powinna być ścięta i wypieczona. W razie potrzeby lekko wydłużyć czas pieczenia. Po wyłączeniu piekarnika, studzić sernik przez 5 minut przy zamkniętych drzwiczkach, a następnie uchylić drzwiczki i studzić w ten sposób sernik jeszcze przez kilka minut (ok. 10 minut). Po tym czasie wyjąć z piekarnika, wystudzić.

    *Kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy, do której wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości formy z masą serową. W ten sposób, sernik pieczony jest w bardzo wysokiej wilgotności, dzięki parze wodnej sernik piecze się równomiernie w każdym miejscu, nie pęka po upieczeniu i ma idealną, kremową konsystencję.
  3. Sos karmelowy:
    Na patelnię z grubym dnem wsypać cukier, rozprowadzić równomiernie, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści - nie mieszać (!), można tylko lekko poruszać patelnią za uchwyt. Syrop powinien osiągnąć najpierw lekko złoty kolor, a następnie bursztynowo-złoty.
    Ściągnąć z palnika i ostrożnie wlać kremówkę (masa będzie się mocno pienić), wymieszać. Następnie dodać masło i sól, wymieszać do połączenia. Lekko przestudzić, sos zacznie powoli gęstnieć, ale powinien pozostać płynny.

    Schłodzony sernik polać sosem i udekorować solonymi orzeszkami.
  • Kremowy sernik z białą czekoladą i sosem karmelowym
  • dodatkowy obraz dla Kremowy sernik z białą czekoladą i sosem karmelowym

Kremowy sernik z białą czekoladą i sosem karmelowym

Jedna porcja ma:

Kalorie 612kcal
Węglowodany 47 g węgli
Białko 11 g białka
Tłuszcze 42 g tłuszczu