Łosoś z makaronem
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 905 kcal
- 450 g filetów z łososia
- 46 kcal
- 6 łyżek sosu sojowego
- 134 kcal
- 2 łyżki miodu nektarowo-spadziowego
- 1 kcal
- 4 łyżeczki octu ryżowego
- 702 kcal
- 200 g makaronu wstążki
- 63 kcal
- 2 łyżeczki sezamu
- 126 kcal
- 1 łyżka oleju
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- 2 kcal
- 1 łyżeczka imbiru
- 8 kcal
- 1 szt. papryki chili
- -
- szczypiorek
- 2 kcal
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Cały przepis ma:
- 2035 kcal
- 194 g węgli
- 123 g białka
- 85 g tłuszczu
- Oczyścić filety z łososia i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie wyłożyć je skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym. Przygotować marynatę z sosu sojowego, miodu i octu ryżowego - dokładnie wymieszać składniki, polać nią łososia. Łososia należy odwrócić skórką do góry i pozostawić na kilkanaście minut.
- Łososia odwrócić ponownie skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C z termoobiegiem na ok. 18 min (bez pokrywki). Po upieczeniu, oddzielić skórę od mięsa za pomocą widelca i rozdzielić łososia na mniejsze kawałki.
- Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni delikatnie podgrzać sezam przez 2 min. (powinien jedynie lekko zmienić kolor) i przełożyć go do miseczki.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Jak cebula się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, smażyć przez 1 min. i na koniec dodać pokrojoną paprykę chili. Dodać 4 łyżki sosu z naczynia z łososiem, całość wymieszać i chwilkę podsmażyć. Dodać kawałki łososia razem z pozostałą częścią sosu, sezam, pokrojony szczypiorek.
- Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.